Многохиляден протест срещу освобождаването на терористи от ЕТА

2f9a143cec4423d0c128d1d785f15f31Десетки хиляди испанци излязоха по улиците на Мадрид, за да протестират срещу решението на Европейския съд за правата на човека, което забранява продължително задържане на членове на ЕТА, предаде АФП.
По призива на асоциацията на жертвите на тероризма и Народната партия на премиера Мариано Рахой, множеството се събра на големия площад „Колон” в центъра на испанската столица около огромен плакат с надпис „Справедливост” и две черни ленти в знак на траур.
Много от демонстрантите носеха испанското знаме в червено и златно, символ на единството на страната, под звуците на националния химн, придружен от аплодисменти. Мъжки глас призоваваше „Против ЕТА” по високоговорителя, приветстван от бурни ръкопляскания.
„Не искаме отмъщение, настояваме за справедливост”, апелира той.
Асоциациите на жертвите се обяви срещу решението на съда в Страсбург от 21 октомври, което позволява да бъде освободена след 26 години зад решетките Инес Дел Рио Прада, член на сепаратистката групировка, осъдена на 3828 години затвор за 24 убийства.
Съдиите определиха като „незаконно” продължаването на наказанието й след 2008 г. по силата на доктрината „Паро”, която действа от 2006 г. в Испания и съкращава възможността за предсрочно освобождаване на лица с многобройни присъди, каквито най-често се издават срещу членове на ЕТА.
Според съда в Страсбург системата е била приложена в случая „Дел Рио” с ретроактивна сила и затворничката трябва да бъде пусната на свобода. Ако това решение бъде прието, испанското правосъдие може да бъде принудено да освободи десетки затворници от ЕТА.
Решението на европейските съдии предизвика остра полемика в страната, където споменът за насилието остава жив след последния атентат на въоръжената групировка през август 2009 г. /КРОСС
.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>