Митът за протеините

В миналото някои хора не вярвали, че човек може да си набави достатъчно протеини.
В началото на 1900год. на американците се казвало, че за да се хранят добре, трябва да ядат повече от 100 грама протеин на ден. Дори през 1950год. здравно осъзнатите хора са окуражавани да повишат приема на протеини. Днес някои диетични книги насърчават висок прием на протеини за загуба на тегло, въпреки че американците вече приемат два пъти повече протеини от необходимото. И докато хората, спазващи тази диета, понякога имат краткосрочни успехи в загубата на тегло, те често неосъзнават здравните рискове, свързани с високо-протеиновата диета.
Свръхконсумацията на протеин е свързана с остеопороза, бъбречни заболявания, калциеви камъни в пикочните пътища и някои ракови заболявания.
Градивните елементи на живота
Хората изграждат мускули и други телесни протеини от аминокиселини, които идват от протеините, които те ядат. Разнообразното хранене с боб, леща, зърнени храни и зеленчуци съдържа всички съществени аминокиселини. Някога се смяташе, че различните растителни храни трябва да се консумират заедно, за да се усвои пълната им протеинова стойност, но сегашните изследвания показват, че това не е така.
Много специалисти по храненето, включително Американската диетична асоциация вярват, че нуждите от протеини могат лесно да бъдат удовлетворени чрез консумиране на протеини от разнообразни растителни източници през целия ден. За да извлечете най-голяма полза от протеинa, който консумирате, е важно да се набавят достатъчно калории, които да отговарят на енергийните ви потребности.
Неприятностите от прекалено много протеини
• Бъбречни заболявания:

Когато хората ядат твърде много протеини, приемат повече азот от необходимото. Това създава напрежение в бъбреците, които трябва да отделят допълнително азот чрез урината. На хората с бъбречни заболявания се препоръчва да спазват ниско протеинови диети. Това хранене намалява нивото на азот и може да помогне за предотвратяването на бъбречни заболявания.
• Рак: Въпреки, че мазнините в храната най-често са сигнал за увеличаване на риска от рак, протеините също играят роля. Хората, които ядат месо редовно, са с повишен риск за рак на дебелото черво, и учените смятат, че мазнините, протеините, естествените канцерогени и липсата на фибри в месото играят роля. Докладът на Световния фонд за ракови изследвания и американския Институт за ракови изследвания от 1997 г. – “Храна, хранене и профилактика на рака “отбелязва, че месните високо протеинови диети са свързани с някои видове рак.
• Остеопорозата и камъни в бъбреците:
Храните, богати на животински протеини, са причина хората да отделят повече калций чрез бъбреците и повишават риска от остеопороза. Хората в страните с по-нископротеиново хранене имат в по-малка степен остеопороза и фрактури на крайниците.
По-голямото изхвърляне на калций увеличава риска от камъни в бъбреците. Изследователи в Англия откриват, че когато хората добавят около 150гр. риба (около 34 грама протеин) към нормално хранене, рискът от формиране на камъни в пикочните пътища се увеличава с близо два пъти и половина.
Дълго време се мислеше, че за спортистите са необходими много повече протеини, отколкото за другите хора. Истината е, че за спортистите, дори и за тези, които тренират усилено, са нужни само малко повече протеини, които се набавят лесно от по-големите порции. Вегетарианското хранене е чудесно за спортисти.
За да се консумира храна, която съдържа достатъчно, но не прекалено много протеини, трябва само да се заменят продуктите от животински произход със зърно, зеленчуци, бобови растения (грах, фасул и леща) и плодове. Като ядете разнообразни растителни храни в достатъчно количество, за да поддържате теглото си, тялото получава много протеин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>