Милиони нощни пеперуди нападнаха Мадрид

imagesМилиони нощни пеперуди нападнаха Мадрид, донесени от ветровете и вълната от жега, които последваха поройните дъждове тази пролет.

Навсякъде в града с падането на нощта хората се впускат в епични битки с милионите пеперуди, привлечени от светлината в спалните им. Никой не знае от къде точно са дошли насекомите.

Според изследователя на видовото разнообразие при пеперудите Роджър Вила, който работи в научна лаборатория в Барселона нашествениците са три вида – тип гама, тип noctua и тип catocala. Много от тези пеперуди са дошли от южната част на Испания, но има и такива от Северна Африка, които са пресекли Гибралтар, каза той.

Това се дължи на особено специфичните климатични условия, поясни ученият. Летящите насекоми не представляват никакъв риск за здравето. Ако са стигнали до Мадрид, това е заради посоката на ветровете. Те имат продължителност на живота около седмица и ще изчезнат до няколко дни. Въпросът е дали няма да има нови посетители, каза той в заключение.
/БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>