Милиардерът Уилбър Рос ще купува банки в Испания

índiceУилбър Рос, щатският милиардер, който направи 65-процентова печалба от инвестицията си през 2011 в изпитващата проблеми Bank of Ireland, заяви, че ще се опита да купи банки или финансови активи в Испания в идните няколко месеца.

Рос, чиято WL Ross & Co притежава 9.9% от ирландската банка, коментира пред Ройтерс, че е прекарал много време в Испания напоследък и е впечатлен от реформите в банковия сектор.

„Не сме решили още дали да купим активи или да купим самите банки, но има голяма вероятност да подадем оферта за нещо в Испания“, казва той.

Рос, който бе един от най-големите чуждестранни оптимисти по отношение на ирландското възстановяване, спечели 2.6 милиарда долара от инвестициите си в проблемни активи.

Испанските банки, особено тези, спасени от държавата след имотната катастрофа от 2008, разпродават активи и свиват балансите си, за да отговорят на изискванията по плана за спасяването им.

Няколко банки, сред които национализираната NCG Banco, продават подразделенията си за управление на имоти, които вече предизвикаха интереса на международни фондове.

Други пък се разделят с портфолиата си от потребителски заеми. През 2012 спасените испански банки прехвърлиха имотни заеми за над 50 милиарда евро в т.нар. „лоша банка“, която ги разпродава.

Но дълбоката и трайна рецесия в Испания означава, че не са много чуждите инвеститори, които директно се опитват да придобият испанска банка, което кара банките в страната да продават активи при много големи отсътпки.

В последните три години дузина от бившите спестовни банки се сляха или бяха погълнати от по-големи банки, като тази консолидация подобри перспективите пред печалбите, коментира Рос.

„Начинът по който рационализираха банковата система не е напълно завършен, но свършиха страхотна работа по консолидирането на институциите и изграждането им, така че да имат по-голяма критична маса“ – казва Рос пред Ройтерс.

Испанските банки са атрактивни и заради относително стабилния ипотечен бизнес, който имат, отбелязва той.

Стриктните ипотечни закони означават, че банкрутите по ипотеките са относително малки.

„80% от семействата в Испания притежават жилище. Така че собствеността върху дом има голямо значение в Испания и това е полезно, от гледна точка на ипотечното кредитиране“. /Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>