“Местни” джихадисти тревожат вече и Мадрид

0000246049-article2Снимка: архив, Reuters

Най-малко стотина испанци са се влели в редиците на джихадистите. Испания открива за себе си явление, добре познато вече във Франция и Великобритания – крайната радикализация на някои мюсюлмански младежи и джихадизмът, избуяващ “на местна почва”, пораждат тревоги в Мадрид, пише Роланд Лойд Пари от Франс прес.

Десет години след атентатите от 11 март 2004 г., причинили смъртта на 191 души в Мадрид и приписани на мароканска група ислямисти, свързани с Ал Кайда, “пред очите ни разцъфва ‘местен’ джихадизъм”, обясни експертът Фернандо Реинарес на форум за “глобалния тероризъм”, организиран тази седмица в Мадрид.

“Това не е нещо ново за Обединеното кралство или Франция; ново е обаче в Испания и Италия, изтъкна той. За десет години в Испания бяха арестувани близо 500 души от различни националности, заподозрени в дейност, свързана с ислямисткия “тероризъм”.

От 2013 г. насам около 70 на сто от задържаните за правонарушения, свързани с джихадизма, са испански граждани.

Броят им расте “експоненциално”, сочи скорошен анализ на Кралския институт “Елкано” – мозъчен център със седалище в Мадрид. И на всеки десет от тях деветима са родени в Испания, твърди Фернандо Реинарес, автор на доклада. За периода от 17 години преди 2013 г. родом от Испания са били едва 5 на сто от задържаните за подобни деяния.

Най-малко стотина испанци са се влели в редиците на “джихадистките милиции” в конфликтните зони на Ирак или Сирия, съобщи в сряда посланикът на Испания в Багдад Хосе Мария Фере де ла Пеня на конференция за “глобалните заплахи, джихадизма и Ислямска държава – групировката, контролираща обширни иракски и сирийски земи, в които провъзгласи “халифат”.

Броят им изглежда незначителен в сравнение със стотиците заминали там френски, британски или германски джихадисти.

Тенденцията обаче тревожи Мадрид и в Испания зачестяват случаите със задържани кандидат-джихадисти.

Предполагаема джихадистка на 14 години

Отличителен за Испания е случаят от август, когато бе арестувано 14-годишно момиче – според медиите от испанския анклав Сеута.

Повечето от задържаните са от двата испански анклава на мароканска територия – Сеута и Мелиля.

“Тази граница не прилича на останалите в Европейския съюз” – мнозина мароканци от съседните региони имат разрешение да влизат и излизат всеки ден, пояснява Хосе Антонио Васкес от националната полиция. Затова “джихадистите могат сравнително лесно да минават от Северна Африка в страната ни”, добавя той.

Испания бе “изостанала” от някои съседни страни със съответната адаптация на законодателството, смята Фернандо Реинарес.

През 2010 г. Испания преразгледа нормативните си актове срещу тероризма и планира реформа в наказателните закони, която предвижда санкции за “пасивно обучение и идеологическа обработка” с цел да осуети вербуването на “вълци единаци”, способни да извършат атентати в страната, заяви държавният секретар по сигурността Франсиско Мартинес.

През септември властите засилиха бдителността, след като бяха разкрити и арестувани десетки предполагаеми екстремисти, “възхвалявали тероризма” в интернет послания.

Макар и не дотам ангажирана като Франция или Великобритания, Испания остава мишена за групировката Ислямска държава и други мюсюлмански екстремисти поради участието си в конфликта в Ирак, където обучава войници.

Също като други държави Испания се опасява главно, че в Европа ще пристигнат “3000, 4000 или 5000 бойци от чужбина, които няма задължително да се върнат в родната си страна”, посочва Франсиско Хосе Васкес, началник на отдела за борба с международния тероризъм в испанската полиция – Гуардия сивил.

“Ясно се долавя антизападно настроение, което пак повдига въпроса обоснована ли е намесата ни в тези страни”, изтъква експертът Хесус Нунес Виляверде.

Според него трябва “да се насочим към дълбоките причини” за конфликтите в Близкия изток. “Не тръгнем ли по този път, ще изникнат нови групировки”, добавя той.

/БТА/

По публикацията работи: Елка Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>