Местните власти в Испания ще изземват жилища от банките, за да настаняват бедни

índiceЕксперти се опасяват, че изземането на имоти под възбрана от местните власти ще ускори спада на цените и ще обезсърчи чуждестранните инвеститори.

В опит да смекчат ударите от плана за строги икономии, испанските политици планират да изземват принудително от банките жилища под възбрана, за да осигурят подслон за хората в нужда, пише Bloomberg. Това на свой ред обезкуражава чуждестранните инвестиции и заплашва да наруши условията на европейския спасителен план за местните банки.

Регионалните власти на Канарските острови и в Андалусия, където има най-много празни жилища в цялата страна, планират да отнемат принудително жилища под възбрана за период до три години, за да настаняват изселени семейства. Европейската комисия е поискала подробности за плана от кабинета на премиера Мариано Рахой, за да се гарантира, че той не е в разрез със ангажиментите на страната.

“Това е популистка политика, която приляга на третия свят и прилича на политиките в държави като Боливия и Северна Корея”, коментира Микел Ехаварен, главен изпълнителен директор на базираната в Мадрид компания за преструктуриране Irea. “Инвеститорите се опасяват, че това ще е прецедент и други региони ще последват този пример, което ще направи инвестициите в испански имоти една изключително високорискова дейност”, допълва той.

Според експерта изземането на имоти под възбрана от местните власти ще ускори спада на цените и ще обезсърчи чуждестранните инвеститори. Фондовете и тръстовете за инвестиции в имоти няма да похарчат и цент за покупка на жилища или имоти за отдаване под наем в тези региони през следващите три години, отбелязва той.

Инвестициите в имоти в Испания вече са доста рискови, след като продължилият 10 години балон се спука през 2008 г. и тласна страната към рецесия и рекордна безработица. От началото на кризата са наложени възбрани върху 400 хил. жилища, което предизвика вълна от демонстрации.

Министърът на икономиката на Испания Луис де Гиндос заяви, че действията на регионите ще засегнат ипотечното кредитиране, а Емилио Ботин, президент на най-голямата банка в страната Banco Santander, ги описа като “ужасна идея”.

Андалусия, която е най-гъсто населеният автономен регион в Испания, прие указа миналата седмица. Той позволява изземването на жилища с наложена възбрана от банки и строители за настаняване на семейства, загубили жилищата си, които отговарят на определени изисквания за ниски доходи. В замяна кредиторите ще получават като компенсация по 2% от стойността на иззетите жилища годишно, като след три години могат да си възвърнат законовата собственост върху имотите.

Освен това правителството може да налага и глоби до 9 хил. евро за жилища, които не са били обитавани в продължение на шест месеца, за да принуди собствениците им да ги пуснат под наем. В Андалусия има 637 221 празни апартамента, според данни на Националния статистически институт.

На Канарските острови, които са най-популярната дестинация за чуждестранни туристи в Испания след Каталуния и Балеарските острови, също се обмислят подобни мерки, въпреки съпротивата от страна на политиците на национално ниво и банкерите. Местните власти заявиха, че избягването на възбраните е водещ приоритет.

Експерти са на мнение, че индивидуалните собственици на жилища, които вече се конкурират с банките да продадат имотите си, също ще пострадат от мерките, тъй като банките, предлагащи сериозни отстъпки, ще свалят цените още повече, за да се отърват от имотите в случай, че те бъдат иззети от местните власти. Някои отбелязват, че на практика така се толерират семейства, загубили всичко, за сметка на онези, които стриктно са правили ипотечните си вноски. /investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>