Меркел изрази доверие в Рахой, въпреки корупционния скандал

índice

Германският канцлер Ангела Меркел каза на испанския премиер Мариано Рахой, че има пълно доверие в способността на правителството му да направи тежки реформи, игнорирайки разрастващия се корупционен скандал, заради който опозицията поиска оставката на Рахой, съобщи “Ройтерс”.

Скандалът с премиера, който има репутацията на скучен, но честен политик, се разрази миналата седмица, когато се появи в списък с ръкописно изписани имена, за който се твърди, че идва от счетоводни документи, изготвени от двама бивши ковчежници на партията, и бе публикуван от в. “Ел Паис”.

Според тези документи сегашният премиер е получил между 1997 и 2008 г. плащания на стойност 25 200 евро годишно във вид на дарения от шефове на частни фирми.

“Убедена съм, че испанското правителство и Мариано Рахой като премиер ще успеят да разрешат тези проблеми и германското правителство ще ги подкрепя с всичките си сили”, подчерта Меркел по време на съвместна пресконференция с Рахой в Берлин.

Тя изрази увереност, че Мадрид е напълно фокусиран върху намаляването на безработицата и структурните реформи.

“Нещата, в които ме обвиняват, са неверни”, подчерта от друга страна Рахой. “Все още имам желание, сили, кураж и решителност… да се справя с една от най-трудните ситуации, през която Испания е преминавала през последните 30 години”, каза още той.

Рахой каза, че е доволен, че ще се проведе разследване по въпроса и ще публикува данъчните си декларации в интернет. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>