Международен фолклорен фестивал „У бре, де бре!“ – преживяване за любителите на български народни танци

20141103063150-640Всеки, който се е докосвал до българските фолклорни танци, сигурно ще се съгласи, че те носят  неповторимо магично усещане. А за хората, които са истински любители на танците, българските фолклорни ритми се превръщат в тръпка за цял живот. Затова не е странно, че хиляди българи, живеещи по всички краища на света, продължават да носят любовта към фолклора и да се занимават с народни танци.

Истината е, че освен стотиците любителски клубове за народни танци в България, активна дейност развиват и много такива формации в Европа, САЩ, Канада, дори в Австралия, Нова Зеландия и Япония. Именно този  интерес  провокира подготовката на голям международен фестивал за любители на български народни танци. Организаторите предвиждат той да бъде ежегоден и отворен за всички любителски клубове по света.  В момента е в ход избор на локацията за стартовото издание като се знае, че това ще бъде град в централна Европа. Очаква се за първи път форумът да се проведе в средата на 2015 г.

В програмата на фестивала са заложени три състезателни категории – автентични хора, хореографска разработка и надиграване по двойки. Извън състезателната част ще се провеждат фолклорни работилници с уроци както за напреднали, така и за начинаещи. Водещи на роботилниците и участници в журито ще бъдат изтъкнати български хореографи, които ще предават опит и ще вдъхновяват любителите в тяхното патриотично хоби.

В момента ентусиастите – организатори на международния фолклорен фестивал за любители „У бре,  де бре!“ опитват да подпомогнат финансирането на проекта чрез платформата INDIEGOGO. Тя дава възможност на всички радетели на родната българска кауза и приятели на българския фолклорен танц  да подкрепят форума на адрес:

https://www.indiegogo.com/projects/u-bre-de-bre-bulgarian-folk-dances-festival/x/9050650

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>