МВФ и ЕС похвалиха Испания за реформите, но предупредиха за рискове

El-simbolo-del-Euro-en-la-sede_54186741277_51351706917_600_226Испания е постигнала напредък в реформирането на банковия си сектор, но трябва да внимава да не почива на лаврите си, отбелязаха днес европейските кредитори на страната и Международният валутен фонд в два отделни доклада, цитирани от БТА.

Експерти от Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ посетиха страната в края на май. Те правят редовни оценки на реформите, с които Испания се ангажира миналата година в замяна на спасителен заем за банките в размер до 100 милиарда евро.

Досега от спасителния фонд на еврозоната на страната са отпуснати траншове за общо 41.37 милиарда евро, като не се очаква да бъдат искани повече пари.

Експертите очертаха оптимистична картина на ситуацията в Испания, отбелязвайки, че тя е предприела действия почти на всички фронтове в съответствие с изискванията по спасителната програма, че банките се радват на по-голяма платежоспособност и ликвидност и че финансовите пазари са показали по-голямо доверие.

Изпълнението на антикризисната програма, съгласувана с испанските власти и Европейския съюз, като цяло се оценява като задоволително, се посочва в прессъобщение на МВФ.

“Въпреки това рисковете за икономиката и съответно за финансовия сектор остават високи, тъй като Испания продължава да преминава през труден процес на коригиране на големи предкризисни дисбаланси”, предупреждава фондът.

“Изисква се бдителност, за да може да се гарантира, че тези положителни тенденции в стабилизирането на испанския финансов сектор ще продължат”, допълват и Еврокомисията и ЕЦБ в своето изявление. /Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>