МВФ е обезпокоен от високата безработица в Испания


Международният валутен фонд (МВФ) похвали програмата за строги ограничения на испанското правителство, но в същото време изрази безпокойство от високата безработица в страната и призова властите “да защитят най-уязвимите” от икономическата криза, предадоха ДПА и БТА.
Изпълнителният съвет на вашингтонската институция обяви в петък доклада си за Испания, непосредствено след като националната статистическа служба отчете рекордно високо равнище на безработицата от 24,6 на сто през второто тримесечие. Сред младите безработицата в Испания е 53 процента.

Испания преживява безпрецедентна рецесия, много висока безработица и бързо увеличаване на държавния дълг, отбелязват директорите на МВФ след приключилите консултации със страната. В доклада обаче се отбелязва подобрение на дисбалансите в текущата сметка и на инфлацията.

МВФ приветства неотдавна обявения от Мадрид план за строги икономии на стойност 65 милиарда евро. Авторите на доклада призовават Испания “стриктно да си придържа” към политиката, чиято цел е бюджетният дефицит от 8,9 на сто да бъде свит и призовават за “допълнителен напредък в усилването на конкурентоспособността и създаването на работни места”.

Правителството на испанския премиер Мариано Рахой бе критикувано, че отива твърде далеч по пътя на строгите икономии, проповядван от ЕС и МВФ. Критиците му твърдят, че орязването на държавните разходи парализира икономиката и увеличава безработицата и бедността.

След заседание на кабинета вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария опроверга твърденията, че се обмисля спасителен план за Испания от ЕС и МВФ.

/dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>