МВнР започва консултации за съставите на СИК в дипломатическите и консулските представителства

índice

МВнР изпрати покана до парламентарно представените партии и коалиции от партии в 41-ото Народно събрание, и на партиите, които имат членове в Европейския парламент, както и до инициативния комитет, инициирал референдума за провеждане на консултации за състав на секционните избирателни комисии  (СИК) в дипломатическите и консулските представителства.

Консултациите ще започнат на 10 януари 2013 г., 10 часа в сградата на МВнР. От партиите се очаква да направят предложения за членове на СИК, в населените места зад граница, където ще се образуват секции за гласуване.

Секционните избирателни комисии в дипломатическите и консулските представителства на Република България включват в състава си председател и секретар и до 5 (пет) членове. Те трябва да следят за спазване на разпоредбите на Изборния кодекс и на методическите указания на ЦИК в изборното помещение и да осигуряват свободното протичане на гласуването в избирателната секция.

При постигнато съгласие между участниците в консултациите, ЦИК назначава предложените състави на СИК в дипломатическите и консулските представителства на Република България. В случай, че не е постигнато съгласие, МВнР изпраща на ЦИК предложения за членове на секционните избирателни комисии, според които ЦИК определя съставите. /mfa.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>