Машинистът на испанския влак е говорел с контрольор секунди преди катастрофата

imagesМалко преди дерайлирането на влака в Испания на 24 юли, машинистът е говорел по телефона с контрольора на влака, предадоха световните агенции.

В катастрофата загинаха 79 души, 61 от ранените продължават да са в болница, 13 са в критично състояние. Машинистът е идентифицирал човека, с когото е разговарял, като контрольора на железопътната компания Renfe. Той е бил във влака, съобщи съдът в областта Галисия.

Машинистът се е явил по свое желание вчера пред съдията, за да съобщи тази информация. “Той заяви, че не говорел по телефона в самия момент на дерайлирането, а е затворил телефона няколко секунди преди това. В разговора се обсъдило на кой перон да спре влакът на следващата гара”, се уточнява в изявлението на съда.

Според някои данни обаждането може да е било направено от контрольора, който няма достъп до кабината и може да разговаря с машиниста само по телефона. Служителите на Renfe имат право да ползват телефон във влаковете само при спешни случаи.

Записите на черните кутии разкриха, че машинистът е говорел по телефона със свой колега и е разглеждал карта в момента на катастрофата, когато скоростта на влака е била 153 км/час.

Първите данни от черните кутии потвърждават хипотезата за превишена скорост като причина за най-тежката железопътна катастрофа в Испания от 1944 г. В неделя машинистът бе обвинен в 79 убийства по непредпазливост и оставен на свобода под съдебен контрол.

Съдът поиска от телефонните оператори информация за разговорите на машиниста по мобилните му телефони – личния и служебния. Машинистът призна, че имал “момент на невнимание” преди катастрофата, но заяви, че няма представа защо. /Днес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>