Машинистът на дерайлиралия влак в Испания призна, че причината е човешка грешка

zx450y250_2111284Машинистът на дерайлиралия влак в Испания заяви, че катастрофата, при която загинаха 79 души, се дължи на човешка грешка, а не на технически проблем, предаде ДПА.

Франсиско Хосе Гарсон каза на съдия следовател, че е управлявал влака със 190 км/час при завой, където максимално допустимата скорост е 80 км/час.

Гарсон заяви, че толкова се разсеял, че изгубил представа в кой участък на линията се намира влакът. Той не осъзнал, че е стигнал до място, където трябва да намали скоростта и когато ударил спирачките било твърде късно.

Съдията Луис Алаес повдигна на Гарсон обвинение в 79 убийства поради професионална небрежност и нанасяне на неустановен брой наранявания.

По-късно днес ще има заупокойна литургия за жертвите на катастрофата в катедралата на Сантяго де Компостела. Сред присъстващите ще бъдат премиерът Мариано Рахой, министри, престолонаследникът принц Фелипе и съпругата му Летисия и принцеса Елена.

Критици обвиниха политиците, железопътната компания Renfe и компанията за поддръжка на железопътни линии Adif, че прехвърлят цялата вина върху Гарсон, за да не накърнят репутацията на испанската високоскоростна железопътна мрежа.

Влакът дерайлира в участък от трасето, където машинистът трябва бързо да намали скоростта, за да премине от високоскоростни на обикновени релси. В този участък е липсвала Европейската система за контрол на влаковете, която автоматично понижава скоростта на влакове, ако те се движат по-бързо от допустимото. /Днес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>