Машинистът на влака в Испания бил опитен и разумен човек, разказват в неговия град

imagesФрансиско Гарсон, машинистът на влака, който дерайлира в най-сериозната железопътна катастрофа в Испания от десетилетия насам, прекарва целия си живот в работа с железниците, разказва “Ройтерс”.

Най-малко 80 души загинаха, след като влакът дерайлира миналата седмица на няколко километра от гарата в Сантиаго де Компостеля, столица на северозападния регион Галисия. Гарсон, който излезе с окървавено лице, все пак оцеля. В шок минути след катастрофата той каза, че се надява да няма жертви, защото ще тежат на съвестта му.

Син на железопътен работник, Гарсон се ражда в малък галисийски град, познат като люлка на железопътната индустрия в региона. Той израства в дом, построен за железопътни работници и посещава училище, управлявано от държавната жп компания Renfe.

Хората в Монфорте де Лемос разказват, че 52-годишният мъж е работил три десетилетия за Renfe и повече от 10 години като шофьор. Там той е познат като разумен и надежден човек. Те се питат защо висококвалифициран машинист с професионален опит като неговия би взел остър завой със скорост над два пъти по-висока от ограничението.

Един отговорен човек

“Той беше чудесен човек, един от най-добрите”, казва Мария Монтеро, която познава Гарсон от дете. “Беше разумен и много добър в работата си, не знаем какво може да е станало. Той беше много компетентен”, споделя 52-годишната Хулия Мораис. Разследването на причината за инцидента се фокусира върху това защо толкова опитен машинист не е забавил, навлизайки в познатото опасно място в покрайнините на Сантяго.

“Никой не може да каже нищо лошо за него. Той е чудесен човек и е много отговорен”, казва пред “Ел Мундо” Маноло, собственик на бар в Монфорте, който е работил с бащата Еусебио Гарсон. “Бях на жп линията е Монфорте няколко месеца заедно с Еусебио. Там се запознах със сина му Франсиско, когато беше хлапе и ни помагаше с влаковете”, спомня си той.

С годините Франциско става помощник на машиниста, а преди 10 години започва да шофира влакове първоначално в Барселона, а после в Мадрид. Преди три години моли да го преместят в Галисия, за да бъде близо до болната си майка, която загубила другия си син, брата на машиниста, в пътен инцидент.

Във “Фейсбук” страницата си машинистът, който се разведен и няма деца, често е показвал колко обича професията си, но и скоростта, която достигат влаковете. Един разговор, придружен от снимка, на страницата му в социалната мрежа разгневи испанците и обиколи света. На 7 март 2012 г. Франсиско качва снимка, на която се вижда, че превишава скоростта с влакове,  достигайки 200 километра в час.

“Работата му винаги е била безупречна”, твърдят колегите му от Renfe. “Извадили са разговорите му във “Фейсбук” от контекста”, настоява Хосе, колега и приятел на Франсиско.

Подобни хвалби били чести сред машинистите, а скоростта е нормална за вида влак, който е карал Гарсон, казва източник на “Ройтерс”. Снимката и разговорите под нея изчезват рано в четвъртък сутринта след катастрофата.

Остър завой

Завоят, където се случва инцидентът, е част от жп линия, която преминава от високоскоростна към обикновена и машинистите трябва да намалят, защото няма автоматична спирачна система.

Гарсон поема влака по линията Мадрид Ферол от негов колега на станцията в Оуренсе, една гара преди Сантиаго де Компостеля, което е честа практика при дълги пътувания, обясняват от Renfe. Той е познавал добре линията, защото е карал по нея в продължение на година.

Другият машинист напуска кабината, за да си почине, както е нормално, допълва жп компанията. По-рано през деня Гарсон е карал по част от пътя от Ла Коруня до Мадрид. Записи на камерите показват как около 40 минути след като напуска гарата в Оуренсе, влакът се движи с висока скорост, дерайлира и се сблъсква в стена.

Веднага след катастрофата Гарсон говори с контролния жп център и със службите за спешна помощ. В един от разговорите той казва, че влакът е влязъл със 190 км в час в завоя, където ограничението е 80 км/ч. /Днес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>