Мароканци от “Ислямска държава” заловени за готвен терор в Испания

3322Двама предполагаеми екстремисти от близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, заподозрени в планирането на терористични атаки в Испания, са били арестувани в събота в иберийската държава, съобщава британският в. “Дейли Експрес”.

Арестите са извършени в Мадрид и Рода де Тер, близо до Барселона. Уточнява се, че задържаните са с марокански произход.

От Министерството на вътрешните работи на Испания съобщават, че двамата мароканци са „опасни“ и са „контролирани и режисирани“ от терористичната групировка. Мъжете са живеели в изолация от обществото и са контактували с останалия свят единствено чрез “радикални джихадистки профили“ в интернет пространството. Двамата се фокусирали върху набирането на млади мюсюлмани с цел насърчаване на изпълнението на терористични действия. Двамата заподозрени са използвали социалните мрежи за да се разпространят пропагандно видео, което включва насилствени действия, избрани за да оправдаят жестокостта, проявена към жертвите. 163 предполагаеми ислямски екстремисти са били арестувани в Испания от началото на 2015 год.

Монитор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>