Мария Долорес де Коспедал отрече наличието на двойно счетоводство и черна каса в PP

imagesВторият човек в ръководството на управляващата в Испания Народна партия – генералният секретар Мария Долорес де Коспедал отрече наличието на двойно счетоводство и черна каса в партията по време на изслушване от съдия следовател, който разследва разрастващия се корупционен скандал, предадоха “Франс прес” и БТА.

При продължилия два часа и половина разпит в съд в Мадрид Коспедал “твърдо отрече съществуването на двойно счетоводство, както и да е вземала недекларирани пари” от черна каса на партията.

Бившият ковчежник на партията Луис Барсенас предаде на съдия Пабло Рус неофициални счетоводни документи, според които около 8 милиона евро са били прехвърлени от строителни и други компании на Народната партия и лидерите й от 1991 до 2009 г.

Сред получателите на подкупи е бил и лидерът на партията Мариано Рахой, който е премиер от 2011 г., както и предшествениците на Коспедал Франсиско Алварес-Каскос и Хавиер Аренас, всеки от които получил стотици хиляди евро.

Коспедал получила 45 000 евро, както и дарение от 200 000 евро през 2007 г. за предизборната си кампания.

Отделно от това Барсенас, който от 27 юни е в затвора по друго дело за корупция, заяви на разпит пред съдия Рус на 15 юли, че през 2010 г. изплатил на Коспедал 25 000 евро в банкноти от 500 евро.

На същия разпит той потвърди съществуването на двойно счетоводство с черна каса, която се захранва от дарения на частни фирми и заяви, че всички лидери на партията получавали в пликове допълнителни суми към заплатите си.

Коспедал пристигна в съда под засилена охрана. Пред сградата демонстранти скандираха лозунги като “Правителство – оставка” и “Корумпираните – в затвора”.

Сигналите за корупцията разгневиха мнозина в Испания, където правителството налага непопулярни бюджетни съкращения, отбелязва ДПА. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>