Мариано Рахой прогнозира растеж с отшумяването на каталунските страхове

0000253990-article3През октомври, в разгара на опита на каталунските лидери да се откъснат от Испания, което предизвика огромна икономическа несигурност, испанското правителство понижи прогнозата си за ръст за 2018 г. на 2,3%.

През миналия месец официалните данни показаха, че испанската икономика е нараснала с повече от три процента през 2017 г. като рекордна година за туризма и бумът на износа балансираха влиянието на каталунската криза, предаде БГНЕС. А в четвъртък Рахой повиши прогнозата за ръста за 2018 г. за четвъртата по големина икономика в еврозоната.

Съдът реши, че Пучдемон не може да управлява от дистанция Испанският Конституционен съд реши, че бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон може да встъпи в длъжност като регионален лидер отново.

Той каза, че Испания през 2017 г. е възстановила нивата на БВП, наблюдавани преди тежката икономическа криза, която засегна страната през 2008 г.

При 16.5% обаче безработицата остава втората по големина в еврозоната след Гърция, въпреки че тя спадна от пика при кризата от близо 27%.

Сепаратистката криза в Каталуния, регион, който осигурява близо една пета от БВП на Испания, породи загриженост за икономиката, но въздействието й досега е ограничено, което доведе до леко забавяне в края на миналата година. 2017 г. е била рекордна за туризма в Испания 2017 г. е била рекордна за туризма в Испания, но повече от 3200 компании са прехвърлили своите главни квартири извън региона и кризата не е приключила.

РЕДАКТОР: МИЛЕНА СЛАВКОВА

АКТУАЛНО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>