Мариано Рахой обяви разпускането на каталунския парламент, като заяви, че нови избори ще бъдат проведени на 21 декември

Spanish PM Rajoy decided to sack Catalonia government to restore rule of lawИспанският премиер Мариано Рахой обясни мерките, които ще бъдат предприети срещу каталунското правителство, пише „Ел Паис” (El Pais).

„Испанците преживяват един тъжен ден, в който глупостта надделя над закона“, посочи премиерът.

Рахой подчерта, че Карлес Пучдемон президентът на областта, чиято автономия днес беше отнета, след като обяви независимост и цялото каталунско правителство ще бъдат премахнати от позициите си.

Друга мярка, която Мадрид ще предприеме, е затварянето на каталунските посолства в чужбина.

По-рано днес парламентът на Каталуния гласува резолюция за независимост от Испания, а веднага след това испанският Сенат одобри въвеждането в действие на член 155 от Конституцията на страната, с който се отнема автономията на размирната провинция.

Междувременно Конституционния съд на Испания започна процедура срещу решението на Каталуния. Прокуратурата и другите заинтересувани страни имат три дни, за да представят своите становища по въпроса. Решението на съда ще даде правна основа за конкретните действия на испанските власти срещу Каталуния.

Испанската прокуратура пък съобщи, че ще повдигне в началото на следващата седмица обвинение за метеж срещу президента на областта Карлес Пучдемон, който е заплашен от до 30 години затвор.

Мариано Рахой обяви и разпускането на регионалния парламент, като добави, че нови избори ще бъдат проведени на 21 декември. „Пучдемон имаше шанса да насрочи избори, а сега правителството свиква избори в Каталуния, за да даде на каталунците отново право на глас“, каза испанският премиер.

„Това не се прави, за да се отнеме правото на самоуправление, а за връщане към нормалността възможно най-бързо“, подчерта той. Всички тези мерки се предприемат съгласно активирането на член 155 от испанската конституция.

Източник: Фокус       Редактор: Николай Киров
Вести

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>