Мариано Рахой е готов за вот на доверие за съставяне на правителство

Снимка: архив Ройтерс

 

 0000223027-article3

Изпълняващият длъжността министър-председател на Испания Мариано Рахой заяви, че е готов да потърси парламентарна подкрепа за съставяне на правителство, след като постигна споразумение с малката партия “Сиудаданос” (Граждани), която обеща да подкрепи, предаде Associated Press.

Рахой ще информира днес председателката на Конгреса на депутатите Ана Пастор, че е готов за парламентарен вот на доверие, когато тя прецени, че е подходящо. После Пастор ще обяви дата.

Той направи изявлението след разговор с Алберт Ривера от ориентираната към бизнеса партия “Сиудаданос”. Тя обяви, че е готова да го подкрепи за съставяне на правителство, с което да бъде сложен край на осеммесечната политическа безизходица. В Испания през декември и юни имаше избори, които не доведоха до категорична победа за никоя партия.

Дори с поддръжката на “Сиудаданос” обаче Рахой ще има нужда депутати от други партии да го подкрепят или да се въздържат при гласуването, за да спечели вот на доверие.

Той определи днешните разговори като “решителна стъпка” към съставяне на правителство и избягване на трети избори.

Неговата Народна партия спечели последните избори, но не успя да постигне мнозинство в парламента.

/БТА/

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>