Мариано Рахой – вечният оцеляващ, който падна от власт в Испания

0000378157-article2Свален след шест години управление, консерваторът Мариано Рахой досега беше оцелявал във всички кризи, водейки търпеливо война на изтощение с противниците си.

При поредната криза 63-годишният консерватор с елегантно подстригана брада накрая падна от власт. Това стана след едно сурово решение на съда по голяма корупционна афера, в която беше замесена неговата Народна партия. Мнозинство от 350-те депутати гласуваха днес вот на недоверие, внесен от лидера на социалистическата опозиция Педро Санчес след тази присъда, отстранявайки го от властта, която беше завоювал в края на 2011 г.

Досега обаче търпението му винаги го е спасявало, признават и неговите поддръжници, които виждат в него несравним стратег, и неговите противници, които го описват като закостенял и лишен от харизма.
Символично за способността му да оцелява, той се отърва през 2005 г. от катастрофа с хеликоптер само с един счупен пръст.

Мариано Рахой, избран за депутат за първи път през 1981 г. в родната си Галисия, “е единственият политик, който е успявал да постигне това през целия си живот”, изтъква Антон Лосада, политолог и автор на биография на консервативния лидер.

“Той е печелил избори, губил е избори, бил е министър, лидер на опозицията, минал е през всичко. Научил се е да чака, да издържа на напрежение”, казва той. В сравнение с него противниците му изглеждат като “новаци”.

Въпреки серия корупционни скандали и един крайно непопулярен план за драстични икономии по време на първия му мандат, Народната партия победи на парламентарните избори през декември 2015 г., въпреки че загуби абсолютното си мнозинство в камарата. В лоша позиция да стане отново премиер, Мариано Рахой гледаше как противниците му – социалисти, леви радикали от Подемос и либерали от Сиудаданос, напразно се напъват да го заменят. И след десетмесечна безизходица, белязана от нови парламентарни избори, на които Народната партия отбеляза напредък, той отново положи клетва, този път отлавявайки правителство на малцинството.

Съживен, но отслабен, той се сблъска с нови кризи, сред които опитът за отцепване на Каталуния през октомври 2017 г. Въпреки критиките срещу неговото справяне с най-лошата криза, преживяна от Испания за четири десетилетия демокрация, той успя да постави под контрол, без да окупира, този регион, все още твърде привързан към автономията си. Сепаратистите там запазиха властта си, но за момента повече не заплашват с отцепване.

Хумористите се присмиват на неговите баналности: “Испания е велика нация, а испанците – много испански”, заяви той през 2015 г. Но в парламента обезоръжаваше противниците си с духовитост и саркастично чувство за хумор.

Този син на председател на регионален съд е много дискретен за личния си живот: съпругата му Елвира Фернандес и двете му деца се появяват много рядко публично.Той до втръсване повтаря как е започнал с лепене на плакати на Народния съюз, основан от министри на диктатора Франко, и е изкачил едно по едно стъпалата на йерархията.
“Когато не тичаме, има по-малка вероятност да се спънем”, каза той през 2016 г. в предизборен видеоклип.

Ръководил е различни министерства в десните правителства на Хосе Мария Аснар (1996-2004), посрещайки вълната от критики за нефтения разлив при катастрофата на кораба “Престиж” и участието във войната в Ирак. След това преживя през 2004 и 2008 г. две поражения на парламентарните избори срещу социалиста Хосе Луис Родригес Сапатеро, преди накрая да поеме властта в една Испания, опустошена от икономическата криза.

И въпреки падането си днес, без определен наследник на ръководния пост на партията, той има достатъчно ресурси, за да се завърне и да спечели нови избори, смята Антон Лосада.

“Рахой може да бъде обявен за мъртъв само когато бъде мъртъв, не по-рано”, шегува се журналистът. /БТА/

По публикацията работи: Анисия Иванова

Днес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>