Малък испански град стана опитно поле за политиката на “Сиудаданос”

zx450y250_2671328source-reutersМестната политика в малкия испански град Санлукар де Барамеда, известен с плажните конни надбягвания и произвежданото тук полусухо вино мансаниля, показва амбициите на “Сиудаданос” (“Граждани”) – центристката партия, която се очаква да промени управленския модел в Испания през идните години, пише агенция “Ройтерс”, цитирана от БТА.

“Гражданите” е една от двете нови партии (заедно с “Подемос”), които се очаква да постигнат забележително високи резултати на парламентарните избори в неделя и да променят традиционния за Испания двупартиен модел на управление.

Като младши партньор в местната лява власт през последните години, “Сиудаданос” успя да утвърди икономическата си програма, която включва най-вече реформирането на закостенялата и скъпоструваща бюрокрация.

За 8 години дълговете на града бяха намалени от 108 на 62 млн. долара, а административният персонал бе съкратен от 1300 на 700 души. Политиците вече трябва да искат одобрение от общинския съвет за всеки представителен разход над 100 евро.

“Положението беше пълен хаос. Финансите бяха с главата надолу”, казва Хуан Марин – бизнесмен, който бе начело на първата кампания на “Гражданите” в Санлукар и зам.-кмет между 2007 и 2015 г, когато партията управляваше заедно със социалистите. “И двете партии споделяха разбирането, че трябва да се действа бързо и да се работи ефективно”, добавя той.

Това, което става в Санлукар, който има 63 000 население, разбира се, може да не стане на национално равнище. За разлика от Италия и Гърция, Испания има малко опит с коалиционно и консенсусно управление.

Социологическите проучвания все пак показват, че “Сиудаданос” ще се представи много добре на предстоящите избори и ще има силно влияние върху управлението на Испания в бъдеще. Десетгодишното либерално движение блесна на политическата сцена тази година благодарение на 36-годишния си лидер Алберт Ривера.

В зависимост от представянето на двете основни политически сили – управляващата Народна партия и социалистическата опозиция – “Сиудаданос” може да се превърне в

главен политически балансьор в парламента.

Партията твърди, че иска да предложи трети път в европейската политика, като съчетае затягането на коланите с мерки за стимулиране на растежа. Това е рецепта, която и други в Европа също се опитват да прилагат, като най-пресният случай е левоцентристкото правителство на Матео Ренци в Италия.

В Санлукар усилията на “Сиудаданос” да съкрати публичната администрация имаха положителен резултат: вече пет поредни години финансовите баланси на града приключват с излишък. Това позволява на местната власт да променя остарялата данъчна система, която спъва местния бизнес.

Критиците упрекват “Сиудаданос”, че е направила малко за подобряването на главните икономически проблеми на Санлукар, включително и на безработицата: тя е 41%, което е най-високото равнище сред испанските градове с население над 40 000 жители.

Малък испански град стана опитно поле за политиката на "Сиудаданос"Партията твърди, че иска да предложи трети път в европейската политика.
Фотограф: Vincent West

Reuters

Въпреки това стилът на “Сиудаданос” да подкрепя управляваща администрация без да е част от нея е важен лакмусов тест за това как партията може да влияе върху националната икономическа политика.

До момента нито Народната партия, нито социалистите са казали, че биха желали да формират коалиционно правителство със “Сиудаданос”. Ривера казва, че дори ако бъде поканена да участва в управлението, неговата партия би предпочела да дава подкрепа от парламента, без да има собствени министри.

Тази година “Сиудаданос” възприе този подход на подкрепа отстрани и в Санлукар. След 8 години като младши коалиционен партньор в управлението, общинските съветници на партията се оттеглиха от социалистическата администрация. Вместо това “Сиудаданос”

партнира в прокарването на решения според конкретния случай. 

Според Фаустино Лосано – данъчен съветник, който оглавява местната асоциация на малките и средни компании в Санлукар – ефективността на “Сиудаданос” е нараснала, след като са напуснали местната администрация.

Лосано казва, че сега партията е по-критична към местната администрация, като в същото време е по-отворена за предложения от бизнеса, създавайки по този начин ключова връзка между гражданското общество и местната власт.

Той и други наред с него приветстват намаляването на държавните разходи. Заедно с намаляването на административния персонал бе съкратен и броят на съветниците на общинския съвет в Санлукар – от 59 на 12.

Тъй като в момента социалистите управляват без мнозинство в общинския съвет, политическите групи са принудени да преговарят при всеки конкретен случай и да постигат консенсус.

Макар че постигането на такова съгласие на национално равнище е много по-трудно, неотдавнашни анкети сочат, че испанците са узрели за такова управление. Според проучване на агенция “Метроскопия”, публикувано през октомври, 67% от тях казват, че биха предпочели след предстоящите избори да се стигне до коалиционно правителство вместо до еднопартийно с абсолютно мнозинство.

“В Санлукар нещата тръгнаха добре, защото бяхме две партии, но действахме като една”, каза Мора, кметът на града. “Това е добър подход, ако партиите са достатъчно зрели политически и имат демократична култура”, подчерта той. / Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>