Малага: Двоен празник в ПБНУ “Родина” – Баба Марта и 3 март

1960143_597648076996774_1249937879_nЗа пореден път се уверихме какви прекрасни деца имаме! Те са нашата гордост, нашата сила, нашата вяра, че утрешния ден ще е по-добър от днешния. Те са доказателство, че българина, където и да се намира по света почита традициите си, пази корените си и обича малката си китна РОДИНА-БЪЛГАРИЯ.

Съботно утро 1март 2014г. Часът е 10.00. Морето е опънало нежен син воал, който трепкащо напомня за отминалия ден. По улиците на красивият морски град все още е тихо. Изморените от предния ден жители (празник на Андалусия) все още се гушат в уютните си красиви домове. Прелитащи автомобили закачливо нарушават тишината и притихват пред отворените врати на ПБНУ “РОДИНА”. Красивата сграда се тресе от радост и вълнение. Учителският екип с усмивка посреща ученици и родители. Сърдечни поздрави, радост, вълнение. Предстои генерална репетиция. Днес българското училище ще отпразнува за втори път своя патронен празник- 3март, но тази година ще пристигне и Баба Марта, която по български обичай ще закичи всички за здраве и късмет с красиви мартеници изработени от ученици, родители и близки. В коридора се подрежда изложба от рисунки на учениците, изработени ръчно мартенички и предмети от кръжока по етнография.

Часът е 12.00. Красиво украсената зала е пълна. Родители, близки, български и испански приятели са заели местата си и рамо до рамо с вълнение споделят радостта си. Да! Израстваме с всеки изминал ден. Ставаме все по-уверени. Oпитът и доверието прокараха нишката между родители, учителски екип, ръководители, асоциация, местни институции, съдружници, български и испански приятели, което от своя страна доведе до отличната организация както на учебния процес така и на веселите празници. Тържеството бе открито и водено от директора на училището г-жа Гълъбина Първанова. Кратко приветствие направи председателят на Асоциация “‘Малага-България-2010.”

Програмата бе разделена на две части. Първата рецитал за 3 март (национален празник на България и патрон на училището), а втората – пристигането на Баба Марта. Децата бяха отлично подготвени. Рецитираха стихове, пяха песни, посрещнаха Баба Марта, която поздрави с весела усмивка децата и раздаде мартеници изработени от членове на асоциацията.

Танцовият състав ‘’Български ритми’’, малка и голяма група с отличната си подготовка развълнуваха до сълзи посетителите. Лицата на танцьорите облечени в красиви носии грееха от радост. Бурни ръкопляскания взривяваха залата, а огненият български дух докосваше испанските ни приятели, които в този момент с душа и сърце споделяха нашата радост и опознаваха българския бит и култура. Накрая се изви кръшно българско хоро. За всички деца имаше закуска, а всички посетители имаха възможност да споделят впечатленията си на чашка кафе в заведението на училището.

Ръководството на Асоциация ‘’Малага-България-2010’’ благодари за всеотдайния труд и отличната подготовка за организиране на празника на: Учителския екип на ПБНУ “РОДИНА” както следва: г-жа Гълъбина Първанова-директор и учител, Юлиана Любенова-учител, Бойка Ангелова-учител, Елена Иванова-учител, Борислав Александров-ръководител на танцовия състав към асоциацията и училището ’’Български ритми’’, на всички родители, на родителския комитет на училището с председател Емил Марков, на членове и не членове на Асоциация ‘’Малага-България-2010’’, които взеха активно участие в организирането на празника.

Благодарим на: Ръководството на AVV CARRANQUE за съдействието с председател Мигел Руеда Вега, г-н Матей Фотев-председател на първата българска асоциация в Испания-основана още през 2001 година, който винаги ни уважава с присъствието си, г-жа Лурдес Антиноло-почетен гост, на Кметство Малага, на всички български и испански приятели, които почетоха нашето тържество.

Ръководството благодари на г-жа Любка Христова, която за броени дни не-жалейки време и сили с денонощния си труд изработи допълнително 6 носии за учениците от 6 клас. Благодарим за постоянната подкрепа от страна на: Българското посолство в Мадрид, МОН, ДАБЧ и АБУЧ. Пожелаваме на българската общност здраве, радост, взаимно уважение и задружност, защото ЗАЕДНО МОЖЕМ ВСИЧКО!

От ръководството на Асоциация ‘’Малага-България-2010’’

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>