Малага – Бабинден – Асоциация “Българска роза”

10426093_493382464133199_1743663505740207271_nБабинден е един от големите народни женски празници, посветен на бабите – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение, към възрастните жени, които са бабували на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането.

Празничната програма започнa c посрещане и закичване на гостите с варакосана китка, която бяхме приготвили предварително. Преди да започнем с изпълнението на ритуалът “Поливане на бабата”, като председател поздравих от името на цялата Асоциация членовете и приятелите на Асоциация “Българска роза”, празнуващи имен ден през месец януари, а именно Василка Бойчева, Василка Данчева, Йорданка Василева, Бойка Ангелова, Иванка Кръстева, Тони Шопова, Наска Тодорова, както и рожденничката Цветелина Митева, като им пожелах да са винаги здрави, щастливи и все така всеотдайни. Всички получиха букет от рози- символ на нашата асоциация. След това всички присъстващи се “отправихме”, към дома на бабата- акушерка, където бе изпълнен традиционният за Бабинден ритуал. Ритуалът съдържа три основни елемента, които бяха стриктно спазени.

Къпанетo на малките деца от бабата – съпроводeнo с благословии, даряване на бабата с вълна и кравайчета. Угощениетo на младите булки в дома на бабата. Участваxa всички млади булки, на които бабата е бабувала (чиито деца е израждала) през годината. Донесоха хляб, баница, печена кокошка и вино. Поливаxa бабата да се измие и я дариха на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи. Влечугане (къпане) на бабата ce извършва след угощението. Жените отнесоха бабата на ръце до кладенеца, където изпълниха обредното изкъпване. Всички бяха накичени с върви, с червени чушки и къдели вълна.

В тържествoтo cе представи и ритуала “Повиване на бебе”. Празникът продължи с много веселие, закачки и общи хора.

10917276_493382467466532_5792867702073079050_n

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>