Майорка се посещава през цялата година от туристи

la-palma-guia-practica-turismo-1-59Майорка е главният и най-популярният за туристите остров в Балеарския архипелаг.

Островът принадлежи на Испания, разположен и в Средиземно море. Палма де Майорка е столицата на Майорка и на целия архипелаг – намира се само на 132 мили от Барселона и до града има редовни полети.

Богатата и наситена със събития история на Майорка започва още в доисторически времена, факт, който се потвърждава от археологическите находки – остатъци от поселения на първобитни хора.

Своя следа в историята на Майорка са оставили и знаменитите народи от Античността – финикийци, елини, римляни, византийци и араби.

Испанското присъствие започва през 1229 г., когато кралят на Арагон Хайме І установил свой контрол над острова и го присъединил към владенията си.

Туристическата индустрия на острова започва да се развива през 20-те години на ХХ век, когато тук са построени и първите хотели. Те са били предназначени за най-богатите хора на Европа тогава.

Днес курортният туризъм е основен отрасъл за всички острови на Балеарския архипелаг.

Майорка разполага с огромна мрежа от съвременни, модерни хотели, които гарантират първокласен комфорт и наистина европейски услуги.

Благодарение на своя чудесен средиземноморски климат Майорка е сред курортите, посещавани през цялата година от туристи.

Климатът е благодатен – даже и в самия разгар на лятото тук не е изнурително горещо, а зимата се отличава с необичайна мекост.

Относителната влажност се колебае около 70 % през цялата година, а това в съчетание с благоприятния температурен режим способства за неизменно доброто прекарване на гостите на този прочут курорт.

Може би най-важния фактор, който превърна Майорка в едно от най-привлекателните и най-посещаваните кътчета на земята е нейната удивително богата и разнообразна природа.

Но Майорка съседстват планински хребети, гори и плодородни долини, грижливо обработвани от местните фермери.

Хотелите са съсредоточени основно по крайбрежието, прочуто със своите чудесни пясъчни плажове и с кристално чистата си вода.

Бреговата линия се отличава с изключително красиво съчетание на обширни плажове и величествени скали от които започват борови гори, които понякога започват от самите живописни заливи.

Местната кухня, чиято основа са свежите морски продукти и овощни плодове, отглеждани в местните плантации, поразява със своето разнообразие и изисканост.

Майорка се слави и с богат фолклор, както и съд занаяти, сред които такива като дърворезба, керамика, обработка на скъпоценни камъни, плетки и много други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>