Мадрид ще финансира пенсиите с нов данък върху банките

Педро Санчес по време на изказването си пред парламента Снимка: Ройтерс

 

 0000264855-article3

Новият испански премиер Педро Санчес обяви във вторник влизането в сила на нов данък върху банките, специално предназначен да финансира пенсиите. Мярката е обявена в момент, в който испанското социално осигуряване е в тежък дефицит, предаде БТА.

„Ще въведем данък върху финансовия сектор с цел да допълним осигуровките към социалното осигуряване и да допринесем за поддръжката на държавната пенсионна система и за достойните пенсии на нашите възрастни“, каза Санчес пред депутатите. Той обаче не даде допълнителни подробности относно бъдещия данък.

Пред народните представители Санчес посочи, че проблемът с пенсиите е най-важното предизвикателство за Испания заедно със заетостта и Каталуния.

„За 10 години е имало 25 процента по-малко раждания в нашата страна“, допълни той и подчерта, че създаването на работни места няма да помогне за уреждане на проблема с пенсиите.

Предишното правителство на Мариано Рахой бе изправено през последните месеци пред масови протести на пенсионери, които искаха увеличение на пенсиите си. За да успее да плати дължимото през 2017 г., консервативното правителство отпусна заем от 10 милиарда евро на социалното осигуряване. В края на 2017 г. дългът на социалното осигуряване, натрупан основно от изплащането на пенсиите, достигаше близо 27,4 милиарда евро. В същото време се увеличава тежестта на пенсиите в държавния бюджет от 21,6 процента на 29 процента от разходите за 10 години.

Пред депутатите днес Педро Санчес каза още, че неговото правителство няма да публикува списък на бенефициентите на данъчната амнистия от 2012 г. Твърди се, че бившият крал Хуан Карлос е един от тях. Тези твърдения бяха направени от негова бивша любовница, германската аристократка Корина чу Зайн-Витгенщайн. Хуан Карлос абдикира през 2014 г. след повече от 38 години на престола.

В своето изказване премиерът също така призова за открит диалог за уреждане на каталунската криза, отбелязва БТА.

Санчес каза още, че властите на Испания се готвят в скоро време да преместят тленните останки на диктатора Франко от гробница в монументален комплекс близо до Мадрид, предаде ТАСС.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>