Мадрид ще съди Артур Мас заради референдума в Каталуня

zx450y250_2415835Прокуратурата в Испания обвини лидера на автономната испанска област Каталуня Артур Мас и други двама местни политици в извършване на 4 престъпления, измежду които незачитане на решение на Конституционния съд в Испания и незаконно присвояване на средства, съобщи BBC.

Поводът е проведеният на 9-и ноември символичен вот за независимост в Каталуня, след като Мадрид издаде категорична забрана и предупреди, че референдумът е противоконституционен. На референдума взеха участие 2.3 милиона каталунци, като над 80% от тях подкрепиха отцепването на автономния регион.

Обвинението към лидерите в автономния регион беше подкрепено от 22-ма от общо 24-ма висши прокурори в Мадрид и предстои да бъде поставено пред Върховния съд в Каталония. Ако бъдат осъдени, Артур Мас, зам.-председателят на областта – Йоана Ортега и министърът на образованието в автономията Ирене Ригау са застрашени от глоба, лишаване от свобода и забрана за заемане на публична длъжност.

Каталунското правителство не се отказа от инициативата, като проведе референдума под формата на “процес на гражданско участие”, организиран от 40 000 наблюдатели доброволци и без участието на нито един държавен служител.

След провеждането на референдума испанското правителство го определи като “безполезна фалшификация” и “абсолютен провал” заради ниското участие (2.3 от 5.4 милиона каталунци). Артур Мас от своя страна обяви, че ще продължи опитите си за провеждане на официален референдум.

Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>