Мадрид ще се сдобие с нов квартал за 9,5 млрд. евро

Снимка: Pixabay.com

 

 0000287240-article3

През 2044 г. Мадрид ще има нов квартал в северната част на града с над 27 хил. жители, 10 500 жилища, 345 сгради с различни размери и три небостъргача с офиси. Единият от тях ще бъде висок над 300 метра, което ще го превърне в най-високата сграда в Испания, съобщава испанският вестник El Mundo.

Изграждането ще започне в края на 2020 г. и ще се осъществи на три фази, като е предвидено създаването на зелени зони с площ от 500 хил. кв. м.

Това са цифрите зад операция „Чамартин“ – проект за градско развитие, идеята за който възниква преди 25 години, но беше одобрена едва сега от кметството на испанската столица.

Квартал Madrid Nuevo Norte ще се разпростира на площ от над 3 млн. кв. м, което го превръща в най-големия урбанистичен проект в Испания и един от най-големите в Европа. Над 60% от площите са запазени за дейности, свързани с услуги, като офиси, магазини, хотели и ресторанти, а 35,46% – за жилища. Други 1,3 млн. кв. м ще бъдат използвани за развиването на обществен транспорт, зелени зони и улици.

Реализирането на проекта ще струва около 9,5 млрд. евро, като близо 7 млрд. евро ще бъдат осигурени от консорциума Distrito Castellana Norte, който стои зад проекта. В него влизат BBVA с дял от 75,5% и строителната компания  San José с дял от 24,5%. Останалата част от сумата ще бъде поета от държавните власти.

Проектът предвижда създаването на нов бизнес и икономически център, който ще заема около 60% от територията на новия квартал. В тази зона ще бъдат изградени три нови небостъргача, които ще променят небосвода в града.

Строителството на жилищните сгради може да започне относително бързо, въпреки че все още не е ясно кога ще пристигнат първите жители на новия квартал. Смята се, че изграждането на Madrid Nuevo Norte ще създаде 241 700  нови работни места и ще прибави близо 18,3 млрд. евро към икономиката на Мадрид. След завършването на всички фази на проекта към близо 27-те хил. жители на квартала ще се добавят над 94 хил. служители.

Не всички жители на Мадрид обаче са доволни от новия проект. Квартални асоциации, екологични организации и други активисти заляха градския съвет с над 3200 жалби по време на публичните обсъждания на проекта. „Това е спекулативна операция и от самото начало обслужва плановете на строителната компания San José и на банка BBVA”, казва Кике Вилалобос, председател на Федерацията на кварталните асоциации.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>