Мадрид се върна в битката за олимпийските игри през 2020 г.

imagesПринцът на Испания открадна шоуто при презентациите на трите кандидатури за домакинство на олимпийските игри през 2020 г. пред членовете на МОК, а Мадрид направи най-силно впечатление.

Испанската столица се утвърди като изключително силен претендент за спечелването на игрите в конкуренцията на Истанбул и Токио и направи надпреварата още по изострена.

За първи трите града имаха възможност да представят концепциите си директно пред електората – членовете на МОК и да се опитат да впечатлят два месеца преди гласуването в Буенос Айрес през септември. На сесията присъстваха 86 от 100 действащи членове.

Отписван преди няколко месеца заради финансовите проблеми на Испания, Мадрид се хареса с идеята за нискоразходна и нискорискова кандидатура.

А принц Фелипе, който е бивш ветроходец и който носи флага на Испания на игрите в Барселона през 1992 г., омая членовете на МОК с речта си.

“Ако оценявате представянето, Мадрид беше най-добър по отношение на посланията. Звездата на деня беше принцът. Тези, които смятаха Мадрид за аутсайдер, сега вече премислят отново”, заяви канадецът Дик Паунд пред “Асошиейтед прес”.

Други членове също посочвали изявлението на 45-годишния принц като най-интересния момент от деня. Британецът Крейг Рийди, който участва в написването на доклада за техническата оценка на кандидатите, заяви, че “Мадрид вдигна нивото на играта си”.

Това само прави борбата по-изострена, защото вече няма явен фаворит преди гласуването в Буенос Айрес на 7 септември. “Мисля, че изходът е по-неясен от преди”, заяви Рийди.

Истанбул се опита да не обръща внимание на антиправителствените демонстрации от миналия месец, а Токио акцентира на финансовите си възможности и на олимпизма като символ на възстановяването след цунамито през 2011 г.

Влиятелният испански член на МОК Хуан Антонио Самаранч-младши заяви, че е твърде рано да се прави оценка на презентациите.

“Не знам дали играта се променя. Никога не съм смятал, че изоставаме. Но не мисля, че имаме преднина. Днес дадохме всичко от себе си. Можем да си поемем въздух, но нищо не сме спечелили”, заяви той.

При затворена врата всяка от трите делегации имаше на разположение 45 минути, за да впечатли хората, които ще гласуват. Още 45 минути бяха предоставени за въпроси и отговори. Истанбул не е бил питан за протестите, а Мадрид за икономиката.

Мадрид заложи на тезата, че 80 процента от съоръженията са готови и са необходими само 1.9 милиарда долара за строежа на нова спортна инфраструктура.

“Кандидатурата на Мадрид не залага на мечти, защото вече сме построили почти всичко. Това е кандидатура на съвремието. Ние се осланяме на отговорността и намалихме рисковете, така че вие от МОК да не поемате никакви допълнителни”, заяви принца.

Екипът на Истанбул включваше вицепремиера Али Бабакан, който се обяви за правото на мирни протести. На пресконференцията след изслушването той уточни, че е имало “незаконни организации”, които са довели до сблъсъците при демонстрациите.

Истанбул отново обеща инвестиции за 19.4 милиона долара. Бабакан заяви, че сумата може да изглежда голяма, но 16.5 милиона долара вече били инвестирани в проекти за развитието на града. Само 2.9 милиарда долара оставали за специфични олимпийски нужди.

Токио, който беше домакин на игрите през 1964 г., се обяви като най-сигурната, най-лишена от рискове откъм политически и икономически сътресения кандидатура. В презентацията се залагаше на това, че японската кономика е трета по размер в света, а столицата разполага с модерна транспортна система.

“Всеки спортист и член на олимпийското семейство ще пристигне навреме, по всяко време. Никой няма да попадне в задръстване независимо дали се състезава, тренира или работи”, заяви кмета на града Наоки Иносе. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>