Мадрид поиска от каталунското правителство да номинира нов кандидат за лидер

0000254947-article3Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария поиска от председателя на каталунския парламент законодателният орган да оттегли подкрепата си за Карлес Пучдемон и да започне консултации за намиране на нов кандидат за лидер на областта, предаде Франс прес.

Сваленият в края на октомври миналата година от Мадрид каталунски премиер, избягал в Белгия и издирван от испанското правосъдие, в момента е единственият кандидат.

Утвърждаването на Пучдемон от доминирания от сепаратистите регионален парламент трябва да стане след дебати, които трябваше да започнат вчера, но бяха отложени от председателя на парламента Роже Торен поради съдебни пречки пред кандидатурата на бившия лидер.

Сега “Торен трябва да започне консултации (с политическите партии), за да се излезе от ситуацията, създадена от Пучдемон”, заяви във Валенсия Сорая Саенс де Сантамария, която отговаря за каталунския въпрос в правителството на консерватора Мариано Рахой.

“Не мога да повярвам, че сред повече от сто депутати в парламента няма никой, който да е способен да се върне към диалога и консенсуса”, заяви Саенс де Сантамария.

Пучдемон днес призна, че е имал съмнения за кандидатурата си за премиер на Каталуния, след като испанска телевизия разпространи негово съобщение с частен характер, в което той се отказва.

Предаване на частна телевизия “Телесинко” публикува поредица съобщения, изпратени снощи от Пучдемон до Тони Комин, бивш член на сваленото каталунско правителство, който също е в Белгия. В тях Пучдемон коментира отлагането на вчерашното заседание за утвърждаването му и казва, че е бил “пожертван” по план на правителството в Мадрид.

Телевизията се е сдобила със съобщенията, снимайки екрана на телефона на Тони Комин, докато бил на събрание на фламандската националистическа партия Нов фламандски алианс. Пучдемон му пише, че всичко е свършено и че смята да се посвети на защитата на репутацията си.

Във видеоизявление, публикувано по същото време вчера, Пучдемон обаче уверяваше, че е единственият възможен кандидат.

“Аз съм човек и също имам мигове на съмнения, но няма да направя крачка назад – от уважение, чувство на признателност и ангажимент към гражданите на страната”, заяви той в Twitter след разпространяването на съобщенията.

/БТА/

По статията работи: Виктория Тошкова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>