Мадрид изрази воля за диалог с приятелски държави по повод спора с Гибралтар

imagesИспания “има воля за диалог с приятелски държави”. Това заяви вчера високопоставен служител в правителството по повод повишеното отново напрежение между Мадрид и Лондон във връзка с малката британска територия Гибралтар, предаде  “Франс прес”, цитирана от БТА.

Тлеещият конфликт около седемте квадратни километра, отстъпени на Лондон през 1713 г. и оспорвани от Мадрид, се разгоря отново в края на юли. Гибралтар изгради изкуствен риф от бетонни блокове в средиземноморския залив Алгесирас, за да попречи на испанските рибари да нахлуват в местните води.

Гибралтарските власти заявиха, че в отговор Испания е засилила граничния контрол, но Мадрид отвърна, че контролът е задължителен, тъй като Гибралтар и Великобритания не са част от шенгенската зона, и необходим за борба с контрабандата.

“Естествено никога няма да бягаме от поетата отговорност да браним сигурността и интересите на испанците”, каза Хосе Луис Айон, държавен секретар за връзки с парламента в правителството на Испания. “Нашата воля за диалог с всички приятелски държави остава, разбира се, ненакърнена”, добави той.

Социалистическата опозиция избра да подкрепи дясното правителство по този въпрос. “Гибралтар е от общодържавно значение и ще е добре да защитаваме обща позиция по въпроса”, заяви третият човек в партията Оскар Лопес, като същевременно призова за диалог с Великобритания.

Британският премиер Дейвид Камерън предупреди в сряда испанския си колега Мариано Рахой, с когото разговаря по телефона, че нарастването на напрежението във връзка с Гибралтар рискува да увреди двустранните отношения.

Според испанските медии по границата между Испания и Гибралтар се образуват нови опашки от коли; шофьорите са принудени да чакат между един и два часа, за да влязат на британска територия. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>