Мадрид заплаши да спре парите за Каталуния

zx860y484_2999035Централното правителство на Испания заплаши да прекрати средствата за Каталуния, освен ако администрацията на региона не се откаже да използва държавни средства за подготовка на референдума за независимост.

Регионалното правителство на Каталуния планира да проведе вота в богатия североизточен регион на 1 октомври, в опозиция на Мадрид, който многократно заяви, че такова действие би нарушило конституцията, предаде AFP.

“Нито едно евро от парите в Каталуния няма да отиде за незаконния референдум, желан единствено от шепа хора”, каза говорителят на испанското правителство Иниго Мендес де Виго.

Столицата ще засили надзора си върху разходите на местните власти, като ги задължи да предоставят седмични счетоводни отчети, за да покажат, че за гласуването на независимост не се използват допълнителни пари, посочи той.

Ако това задължение не бъде спазено, Мадрид ще прекрати достъпа на Каталуния до кредитната услуга, известна като автономен фонд за ликвидност, който осигурява допълнителни средства на регионалните правителства на страната. Каталуния е получила общо 67 милиарда евро от създаването на фонда през 2012 г. и очаква да получи още 3,6 милиарда евро.

Конституционният съд вече отмени резолюцията, одобрена от парламента на Каталуния, която призовава за провеждане на референдума. Освен това магистратите предупредиха местния парламент, че може да се сблъска с много други правни последици, ако предприемат стъпки за провеждане на гласуването.

РЕДАКТОР: ДЕНИЦА РАЙКОВА

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>