Лукарски кани испански инвеститори в инфраструктура и управление на отпадъците

zx450y250_2531282Фотограф: Юлия Лазарова

Реални възможности за разширяване на испанското инвестиционно присъствие в България има в секторите поддръжка на железопътния транспорт и инфраструктура, управление на промишлените и битовите отпадъци, енергетика. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски в рамките на българско-испански бизнес форум в “София хотел Балкан”.

В него участва и министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Гарсия-Маргайо и Марфил, който е на официално посещение в София.

България високо цени Испания и като инвестиционен партньор, отбеляза Лукарски. Привлечените от Испания инвестиции за периода 1996 – 2014 г. са 873.2 млн. евро, с което се нарежда на 15 място
по размер на преките инвестиции у нас. През 2014 г. испанските инвестиции са 34.9 млн. евро, добави той.

Испания е традиционен и значим търговско-икономически партньор на България, посочи Лукарски. През 2014 г. двустранната търговия надхвърля 1.7 млрд. евро. През последните десет години се наблюдава ръст на стокообмена между България и Испания, като тенденцията се запазва и през януари 2015 г.

По думите на Лукарски потенциал за съвместно сътрудничество с Испания има и в текстилната промишленост, производството на компоненти за автомобили, телекомуникациите и туризма. Министър Лукарски подчерта, че въпреки трудностите, свързани с финансовата и икономическа криза, България за разлика от други страни в региона, е запазила своята макроикономическа и финансова стабилност. “Бих искал да добавя и политическата стабилност, тъй като тя е важна за всички партньори, насочили погледа си към България”, каза още той.

Едно от предимствата на България като инвестиционна дестинация е благоприятната данъчна политика, отбеляза министърът. Той информира, че в страната се поддържа 10-процентен корпоративен данък, ставка от нула процента за реинвестирана печалба в общини с безработица над 25 процента по-висока от средната за страната, 10-процентен данък върху личните доходи и 5-процентен данък върху дивидентите.

Вече започна първата процедура по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, която е насочена към подобряване на производствения капацитет на малките и средни предприятия и засилване на експортния им потенциал, каза още Лукарски. По думите му общият размер на безвъзмездната финансова помощ по тази процедура е 150 млн. евро. / Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>