Луис де Гиндос – повече банкер или повече политик?

Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000256155-article3Участвал в управлението на Испания през най-тежката рецесия от десетилетия насам, испанският министър на икономиката Луис де Гиндос се надява да донесе прагматизъм и упоритост на Европейската централна банка (ЕЦБ), когато поеме поста на вицепрезидент през юни, пише Ройтерс.

Някои законодатели в Европейския съюз (ЕС) се противопоставиха на назначаването му, подкрепено в понеделник от министрите на финансите в еврозоната, заради опасения, че номинирането му може да засегне независимостта на банката.

Но историята на Де Гиндос в правителството и във финансовия сектор показва, че има основание тези опасения да бъдат отхвърлени.

Той показа спокойствие под политическия огън, като прокара строги бюджети и непопулярни трудови реформи по време на икономическия спад, който разтърси Испания след световната финансова криза.

Този опит спомогна за установяването на близки отношения с бившия германски финансов министър Волфганг Шойбле.

Подобно на сънародниците на Шойбле в управителния съвет на ЕЦБ, Де Гиндос вероятно ще спомогне за ранното нормализиране на политиката на ЕЦБ, тъй като дебатът за лихвените проценти се пренасочва към кога и колко бързо би трябвало банката да разхлаби своята парична позиция.

Макар и да няма опит в централното банкиране, 58-годишният испанец може да се осланя на широкия си опит в областта на финансите като началник на финансовите услуги в PricewaterhouseCoopers в Мадрид и на Nomura Securities и Lehman Brothers на Иберийския полуостров преди това.

Де Гиндос е министър на икономиката на Испания от 2011 г., когато консервативната Народна партия, оглавявана от премиера Мариано Рахой, спечели изборите.

Управление на кризи

Снимка, направена на Де Гиндос през 2012 г. с ръцете на тогавашния президент на еврогрупата Жан-Клод Юнкер, шеговито сложени около врата на испанеца, онагледява стреса, под който беше подложена Испания в разгара на кризата в еврозоната. Тогава страната беше спрягана за следващия потенциален кандидат за финансова помощ.

Освен професионалните му признания, кандидатурата на Де Гиндос за ЕЦБ би могла да бъде подкрепена и от факта, че Испания, четвъртата по големина икономика в еврозоната, няма представител в изпълнителния борд на банката след края на мандата на Жозе Мануел Гонзалес-Парамо.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>