Лошата банка на Испания удвоява загубите си

Madrid_16Sareb, т.нар „лоша банка” на Испания, удвоява загубите си на годишна база през 2014 година, въпреки цялостното подобрение в испанския имотен сектор.

Управляващата основно имотни активи компания отчита загуба от 585 милиона евро за 2014, при загуба от 261 милиона евро за 2013, главно заради провизии от 719 милиона евро по някои от активите й, които са начислени след консултация с централната банка.

Sareb, която бе създадена през 2012, след колапса на имотния сектор и последвалата финансова криза в Испания, има за цел да поеме и евентуално да препродаде част от лошите активи, основно имоти.

Активи за малко над 50 милиарда евро бяха прехвърлени от спасените от Мадрид банки в компанията, на два транша, през 2012 и 2013. Най-значимите от тях бяха тези на Bankia, чийто фалит създаде сериозен проблем за страната. Оттогава, обаче, банката си стъпи на крака, върна се към печалба, а през февруари дори обяви, че ще изплати дивидент.

Sareb, която има 15-годишен мандат да продаде активите, успя да свие портфолиото до малко над 44 милиарда евро в края на 2014.

Въпреки че компанията излезе на загуба през миналата година, тя сочи, че е на път да се облагодетелства от възстановяването на испанската икономика. Правителството прогнозира, че БВП ще отчете ръст от 2.4% тази година, а в края на 2014 имотите в страната поскъпваха с най-висок темп от 6 години.

Източник   Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>