“Лошата банка“ на Испания се готви за мащабни сделки

imagesИ държавни имоти, сред които уникални сгради, излизат на тезгяха


“Лошата банка“ на Испания през тази седмица ще публикува списък с международни инвеститори за емблематична разпродажба на имоти, съобщи Financial Times.

Банката, която бе създадена в края на миналата година с цел да поеме проблемни активи за 90 млрд. долара от спасените от държавата испански банки, до петък ще е готова с 10 оферти за пакет от имоти с кодовото име “Проект бик”, твърдят запознати източници, пожелали анонимност.

Портфейлът се състои от 700 до 1 000 имота, разположени основно в крайбрежните райони на Андалусия и Валенсия. Инвеститорите гледат на продажбата като на повратен момент за усилията на Испания да се справи с наследството от спукалия се имотен балон.

Сред инвеститорите, направили оферти, са Lone Star и Apollo.

През първото тримесечие на тази година “лошата банка“ е продала 550 от общо 50-те хиляди имота, които контролира. Банката се надява да ускори продажбите си чрез най-малко 5 подобни сделки до края на 2013 г.

В същото време вестник британският вестник Telegraph съобщава, че през следващите няколко години Испания ще обяви за продан близо 15 хил. държавни имота в опит да намали бюджетния си дефицит. Имотите включват от офис сгради до земеделска земя.

В надежда да привлече частни инвеститори, специална парламентарна комисия е съставила списък с активи. Сред тях са 10 уникални сгради, включително бившото жилище на държавния секретар по сигурността Пасео де ла Кастеяна на централния булевард в Мадрид, бившата централа на държавните радио и телевизия в Мадрид, запустели казарми в Севилия и имение с площ от 35 хил. акра в Андалусия. /Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>