Лондон: Спорът с Испания за Гибралтар ще се реши с политически средства

gibraltar_borderРазногласията между Испания и Великобритания за Гибралтар ще се решат с политически средства, а не с непропорционални мерки, заяви британското външно министерство, цитирано от Би Би Си.

По-рано стана ясно, че Испания обмисля да наложи такса от 50 евро на превозните средства, които влизат и излизат от Гибралтар. Външният министър Хосе Мануел Гарсия-Маргайо каза в неделя, че таксата може да помогне на рибарите, които са засегнати от разрушението на зоните за риболов.

Спорът се зароди преди около две седмици, когато властите в Гибралтар започнаха да поставят бетонни блокове в морето около територията си, твърдейки, че изкуственият риф ще защити рибните запаси.

Мадрид, който не признава британския суверенитет над Гибралтар, обаче смята, че решението има за цел да блокира испанските рибари от достъп до водите.

Скоро след като започна работата по рифа, испанските власти засилиха проверките по границата с Гибралтар, което доведе до сериозни забавяния.

В изявлението на британското министерство се потвърждават връзките с Гибралтар и се заявява, че добрите отношения с Испания трябва да продължат. “Премиерът ясно даде да се разбере, че британското правителство ще спази конституционния си ангажимент към народа на Гибралтар и няма да прави компромиси за суверенитета”, заяви говорител на институцията.

“Разногласията ни с Испания за Гибралтар ще се решат с политически средства чрез отношенията ни като партньори в ЕС, а не с непропорционални мерки като забавянията по границата, които видяхме през изминалата седмица.

Имаме много общи интереси с Испания и искаме да продължим да поддържаме добри отношения на всяко ниво с испанското правителство”, добави той.

“Показването на мускули и отправянето на заплахи за гранични такси, на които станахме свидетели през уикенда, приличат повече на изявление, което би направила Северна Корея, а не партньор от ЕС”, заяви от друга страна главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо, цитиран от БТА и “Асошиейтед прес”.

Реакция от Брюксел

Конфликтът за граничния контрол в Гибралтар достигна до евринституциите, след като говорител на Европейската комисия каза, че Брюксел ще организира среща с испанските власти през септември или октомври, за да обсъдят въпроса, предаде “Ел Паис”.

Освен това Еврокомисията обръща внимание на получените оплаквания на граждани, след като конфликтът се изостри заради по-стриктните гранични проверки, наложени от испанското правителство.

Говорителят припомни, че тъй като Гибралтар не е част от Шенген, Испания има право да наложи контрол, но мерките трябва да бъдат пропорционални. /Днес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>