Лондон обмисля за българи платена карта за престой

índice

Британското министерство на вътрешните работи предложи в понеделник списък с обновен размер на таксите за издаването на различни документи за чужденци, в който за пръв път се появява и проект за въвеждане на система за платена регистрация на граждани на ЕС, пребиваващи във Великобритания.

Според лондонския в.”Гардиън” това е сигнал, че правителството се кани да принуди милиони граждани от ЕС, живеещи в страната, да се регистрират за нов тип лична карта. Засега идеята е тя да е доброволна и за изготвянето й да се плащат 55 британски лири.

Но изданието припомня, че министърът по въпросите на имиграцията Марк Харпър заяви по-рано този месец, че се обмисля въвеждане на задължителна лична карта за българи, румънци и някои други европейци.

По думите му всеки, които идва от ЕС във Великобритания за повече от 3 месеца, ще трябва да се сдобие с  European Residence Document, ако иска да получи достъп до обществени услуги, включително и до социални помощи.

С такъв задължителен ERD, който включва сертификат и карти за право на престой и право на постоянен престой, властите не могат да спират преминаването на границата, но щели по-лесно да следят дали хората са дошли в страната да учат, работят за някого или са самонаети.

Частта от списъка с предложените нови такси, където са описани документите за граждани от ЕС. Издаването струва 82 паунда, от които 55 паунда ще покрива чужденецът.

В случай, че бъдат одобрени от парламента, повечето от предложените такси ще влязат в сила от 6 април 2013г. Специално тези за групата документи ERD се предвижда “да бъдат въведени по-късно през 2013г., когато ще бъдат коригирани имиграционните регулации от 2006г. относно (гражданите на страните от) Европейското икономическо пространство”. Пълната информация ще бъде предоставена на интернет сайта на граничната служба на Обединеното кралство.

“Гардиън” припомня, че идеята за подобна карта е била повдигната първо от консервативния депутат Филип Холобоун, дал за пример действията на Испания. Според него испанците “вече интерпретират по-свободно директивата за свободно движение” като изискват всички граждани от ЕС и членове на семействата им да се регистрират, ако искат да живеят там повече от три месеца. Изисквало се още да уведомяват властите при смяна на адреса или промяна на семейното положение. Холобоун твърди, че с регистрация и британците ще могат да проверяват дали чужденци от ЕС не идват в страната, просто за да се възползват от социалната й система или по друга причина”.

Лондонското издание допълва, че според европейското законодателство Лондон не може да въведе дискриминационна мярка само срещу българи и румънци, а ще трябва да задейства European Residence Document за гражданите на всички държави от ЕС. В момента в страната има около 2.5 милиона души с такъв статут (от които всеки шести е ирландец), а за тях документи за престой са доброволни и се използват, когато се кандидатства за разрешително за престой за член на семейството, който няма паспорт от ЕС.

За да има евентуален възпиращ ефект върху всички – включително българи и румънци – да идват заради социалните и здравните помощи, ERD ще трябва да се вгради във всички публични системи и да се изисква за право на достъп до тях. Така на вълната на страха от уж задаващите се милиони имигрантни от България и Румъния, правителството в Лондон може да предизвика ответна реакция на останалите страни от ЕС срещу британски граждани, живеещи на тяхната територия, предупреждава пред “Гардиън” евродепутатът Клод Мораес. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>