Лондон ни чака, ама само за бачкане. И непременно с английски!

images

От следващата година имигрантите във Великобритания от Европейското икономическо пространство – страните членки на Европейския съюз плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, ще трябва да доказват, че наистина си търсят работа и имат „разумен шанс“ да си намерят препитание, за да получават помощи за безработица по-дълго от 6 месеца.

Имигрантите освен това ще бъдат подлагани на по-строга оценка, за да се прецени дали биха могли да си намерят работа, като владеенето на английски език ще бъде един от основните критерии, съобщи премиерът на страната Дейвид Камерън, цитиран от Би Би Си.

Ако имигрантите не успеят да докажат, че си търсят работа или откажат реална възможност да започнат работа през тези шест месеца, помощите им за безработица ще бъдат спирани.

Освен това имигрантите няма да бъдат допускани до списъците с чакащи за общинско жилище най-малко две години. Местните власти ще могат да определят и собствени критерии за допускане на небританци до системата за достъп до социални жилища.

Предвижда се също така да бъде удвоена глобата за фирми, които наемат нелегални имигранти, до 20 хил. паунда, както и да се предприемат мерки срещу „здравния туризъм“. Освен това гражданите на държави извън ЕС ще трябва да докажат, че имат необходимите застраховки и осигуровки, преди да получат медицински грижи.

Новият план е част от мерките за борбата с имигрантите на Острова, особено с българите и румънците, които отиват в страната заради социалната й система, поясни Дейвид Камерън. Предстои в тази връзка да бъдат направени необходимите промени в британското законодателство.

Камерън подчерта, че мерките, които правителството ще приеме, ще гарантират, че имигрантите пристигат във Великобритания „заради правилните причини“, а не защото е лесно.

Премиерът на Великобритания посочи за пореден път, че „съществуват опасения, че някои хора ще дойдат в страната, за да се възползват от британската щедрост, без да направят подходящ принос“. „Тези опасения не само че са легитимни, но и са правилни и е основно задължение на всеки политик да ги посрещне“, каза той.

Засега британското правителство не може да предостави каквито и да било данни за броя на „социалните туристи“ и разходите, направени за тях. Според данни на британското социално министерство обаче 17% от британците в трудоспособна възраст получават социални помощи срещу само 7% от небританските граждани в страната.

Данните на британската статистическа служба сочат, че през юли 2012 г. на Острова са пребивавали 94 хил. румънци и 47 хил. българи. До края на тази година българските и румънските граждани имат ограничен достъп до пазара на труда в страната и мога да работят или с разрешително, или като самонаети лица. От началото на 2014 г. обаче трябваше да паднат всички ограничения за българските и румънските работници, както е заложено в договорите за присъединяване на двете държави към Европейския съюз.

„Не можем да спрем отпадането на преходния период, но можем да направим така, че да сме сигурни, че тези, които идват тук от ЕС или по-далеч, го правят заради правилните причини, че идват тук, за да допринесат за нашата страна, а не защото са привлечени от нашата социална система или възможността да се възползват от нашите обществени услуги“, коментира Дейвид Камерън.

“Имиграцията в тази страна е твърде висока и излиза от контрол. Казано просто, Великобритания е лесно достижима”, добави премиерът, като обвини предишното управление за улеснения достъп на имигранти до страната.

Министърът „в сянка“ по въпросите на труда и имиграцията Крис Брайънт коментира пред Би Би Си, че основният тест за това правителство е дали ще успее да се справи с недостатъците в имиграционната система, особено що се отнася до пресичането на нелегалната имиграция.

„Броят на хората, на които им е отказан достъп до Великобритания, е намалял с 50%, броят на хората, които са се укрили от паспортния контрол на Хийтроу, се е утроил, а броят на депортираните незаконни имигранти е намалял, както и на върнатите в страните им чужди затворници и на глобените заради назначаването на нелегални имигранти работодатели”, коментира той. /dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>