Лондон и Мадрид ще се опитат да намалят напрежението около Гибралтар

imagesБританският премиер Дейвид Камерън проведе телефонен разговор с испанския си колега Мариано Рахой, за да изрази безпокойството си от скорошните събития в Гибралтар, предаде “Ел Мундо”. Двамата се съгласиха да потърсят начин за намаляване на напрежението в оспорваната британска територия, за да избегнат влошаване на двустранните отношения, допълва “Ройтерс”.

“Представих ясно притесненията си за Гибралтар и нашата позиция за (британския) суверенитет няма да се промени”, написа Камерън в “Туитър” малко след разговора, който по думите му е бил конструктивен.

Рахой от своя страна каза на британския си колега, че конфликтите между двете страни трябва да се решат честно, и определи последните едностранни действия на Гибралтар като неприемливи.

Спорът се зароди преди около две седмици, когато властите в Гибралтар започнаха да поставят бетонни блокове в морето около територията си, твърдейки, че изкуственият риф ще защити рибните запаси.

Мадрид, който не признава британския суверенитет над Гибралтар, обаче смята, че решението има за цел да блокира испанските рибари от достъп до водите. Скоро след като започна работата по рифа, испанските власти засилиха проверките по границата с Гибралтар, което доведе до сериозни забавяния.

По-късно Испания заяви, че обмисля да наложи такса от 50 евро на превозните средства, които влизат и излизат от Гибралтар. Външният министър Хосе Мануел Гарсия-Маргайо каза в неделя, че таксата може да помогне на рибарите, които са засегнати от разрушението на зоните за риболов. Отговорът на Лондон беше, че разногласията ще се решат с политически средства, а не с непропорционални мерки.

В разговора, който е бил по молба на Лондон и е продължил 10 минути, Рахой заяви, че едностранният акт на поставяне на бетонни блокове е неприемлив.

Той подчерта, че Испания и Великобритания са съюзници и приятели и затова конфликтите между двете страни трябва да се решават честно и прозрачно, чрез двустранен диалог и при зачитане на международната, европейската и националната законност.

Рахой повтори волята си за намиране на решение възможно най-скоро. Той и Камерън са се договорили външните министри на двете страни незабавно да започнат разговори, за да обсъдят разногласията.

Рахой се ангажира да намали граничния контрол, който предизвика напрежение през последните дни, каза говорител на “Даунинг стрийт”. Двамата лидери са се съгласили и че трябва да има решение на спора за риболова. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>