Лондон и Мадрид искат сделка за свободната търговия със САЩ до края на 2015 г.

zx450y250_2603535Премиерите на Великобритания и Испания призоваха за структурни реформи в Европейския съюз, които да помогнат общността да стане по-конкурентоспособна и да стимулират растежа, заетостта и иновациите.

“Основната цел на ЕС трябва да бъде завършването на преговорите по амбициозното споразумение за свободна търговия със САЩ. Нека го направим възможно още тази година”, призовават двамата лидери.

Двете страни поискаха ЕС да премахне ограниченията за свободния пазар в сферата на услугите, като предложиха създаването на специален “паспорт” за професии като инженерство и счетоводство, който да позволи компаниите с лиценз за опериране в една държава от ЕС, да могат да предлагат услугите си в останалите 27.

Камерън и Рахой предложиха още мерки за стимулиране на дигиталната икономика като създаване на система за онлайн компаниите, в която те да се регистрират в други страни и да имат достъп до интернет домейни.

Съвместната статия на Дейвид Камерън и Мариано Рахой за испанското издание Expansion дойде в момент, когато Великобритания настоява за реформи в ЕС, а Испания очаква парламентарни избори през декември.

“Истината е, че ситуацията в Европейския съюз не е достатъчно добра. Трябва да направим Съюза много по-конкурентоспособен и да използваме инерцията от националните структурни реформи на в рамките на ЕС”, пишат двамата лидери. Според премиерите, растежът трябва да бъде основната цел на Европейския съюз.

/ Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>