Лимонена трева (Cymbopogon citratus)

limonena treva 2Лимонената трева е висока, азиатска трева – билка, отдавна известна със своите лечебни свойства и атрактивен аромат.

Родена е в Индонезия, и въведена, и се отглежда в по-голямата част на тропиците, включително Африка, Южна Америка и Индокитай.

Висока, ароматна, многогодишна трева със стъбла до 2 м височина с линейни листа  с дължина 1 м и ширина 2 см и с наклон към обвивката. Те са гладки и здрави, бели на горната повърхност и зелени отдолу.

Съцветието е с дължина около 60 см с червеникав и червеникаво-кафяв цвят. Стъблата са примесени с лилаво.

Има повече от 50 вида. Стъблата на лимонената трева са широко използвани в чайове и други напитки, билкови лекарства, както и за ароматизиране в югоизточната азиатска кухня (рибни яхнии и сосове най-вече).

Лимонената трева се отглежда и в саксии на закрито. Маслото, извлечено от лимонената трева се използва като репелент за насекоми, както и за аромат в козметични продукти (парфюми, сапуни). 

Произвеждат се ароматизиращи свещи и ароматни пръчици с висока концентрация на масло.

Ароматът им прогонва комарите и други видове насекоми. Маслото, което се добива от лимонената трева е с жълт цвят и има антисептично действие върху организма.

Въпреки че, лимонената трева е популярна съставка в Югоизточна Азия за готвене, също така служи като годишна декоративна трева с атрактивни изправени  високи кичури, които са като на каишка – гразиозни леко зелени листа, излъчващи аромат на лимон.

Пресните стъбла могат да бъдат закупени в магазините за хранителни стоки в края на зимата за вкореняване във вода.

Вкоренени стъбла или начални растения могат да бъдат засадени навън през пролетта след последната дата замръзване.

Съберете луковичните долни части на растението за готвене. Насладете се на листата на билката в градини, по пътеки или в саксии, дори.

Успява, тази трева да живее добре в пълни  със светлина места. Лимонената трева е билка, която се използва сред азиатците за лечение на астма, кашлица, настинка, понижава температурата.

Използва се при главоболие; подобрява храносмилането и пречиства цялата храносмилателна система; успокоява (при стрес и безсъние), освежава кожата и тонизира мускулите; унищожава раковите клетки.

Начин на приготвяне на запарка от лимонена трева: От 1 до 2  супени лъжици от билката се добавят в 500 мл или 1 литър вряща вода (зависи от моментното състояние на организма).

Запарва се в продължение от 5 до 10 минути под капак (разбира се, за да не излязат от елексира етеричните масла). Прецежда се. Приема се по 3 пъти на ден по 150 мл или 4-5 пъти на ден по 200 мл, преди хранене. Продължението на лечението във времето също е индивидуално!

 !!!   Винаги се консултирайте със ПРОФЕСИОНАЛИСТ  – за ЗДРАВЕ!  Знаете, че ВИ ОБИЧАМ!!!


Статията подготви: Диетолог Екотерапевт – Теодосия Станева

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>