Лидерът на Каталуня: Отделянето от Испания ще започне през януари 2013 г.

Процесът на отделяне на Каталуня от Испания ще започне през януари 2013 г., без да губим време, увери лидерът на областта Артур Мас, цитиран от “Ел Паис”.

Според последните проучвания на предсрочните избори тази неделя партията на Мас “Сближаване и съюз” (CiU) ще победи, но няма да спечели абсолютно мнозинство.

Мас посочи, че подобен резултат би отслабил проекта му, но няма да се откаже от него, докато CiU и останалите националистически партии имат мнозинство в регионалния парламент.

Той уточни, че ако партията му спечели изборите, веднага ще свика среща на всички каталунски партии, за да обсъдят евентуален референдум за бъдещето на областта. Освен това на първото редовно заседание CiU ще предложи новият парламент да потвърди желанието за провеждане на референдум.

“Това е процесът. Не сме си го измислили, каталунските политици. Не аз организирах протестите на 11 септември. Аз свиках изборите, защо една важна част от населението искаше нещо на улицата. Ако не го бях направил, щяха да ме критикуват, че гледам на другата страна”, допълни той, без обаче да уточни кога планира провеждането на референдума.

Ако Каталуня продължи с плановете на Мас, Мадрид възнамерява да подаде жалба до Конституционния съд на страната. Каталуня от своя страна заплаши, че ще отнесе случая до международните съдилища, пише БТА, позовавайки се на ДПА.

Много каталунци смятат, че областта щеше да се справи по-добре с кризата, ако не беше принудена да дава част от данъчните си приходи за по-бедните испански области. Испанският министър на вътрешните работи Хорхе Фернандес Диас определи днес плановете за независимост като “историческа грешка”, заявявайки, че тя ще доведе до по-голяма безработица и рецесия.

/dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>