Лидерът на Каталуня: Нови избори и отцепване до 18 месеца

Image_4447664_126Kаталунският лидер Артур Мас представи план за обявяване на независимост от Испания в рамките на година и половина след следващите избори, пише испанският в. “Паис”.

На пресконференция в Барселона Мас призова останалите партии, привърженици на самоопределението на Каталуня, да съставят единна листа, с която да се явят на предсрочни избори. На тези избори по думите му ще стане ясно дали каталунците искат независимост.

Целта на Мас е правителството, което ще бъде излъчено след тези избори, ако разполага с абсолютно мнозинство в регионалния парламент, в срок до 18 месеца да обяви каталунска държава. За 18 месеца новото правителство ще разработи програма, която ще включва обсъждане с ЕС на намерението за създаване на каталунска държава, подготвяне на държавни структури и полагането на основите на каталунска конституция.

Източник: 24 часа.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>