Леганес (Leganès)

148353-valverde-de-leganes-valverde-de-leganesЛеганѐс (на испански Leganès) е град в Испания, намиращ се в автономната област Мадрид.

Разположен е в ниска, хълмиста долина между реките Мансанарес и Гуадарама, на 11 км югоизточно от испанската столица.

Население

Населението на Леганес е 189 242 жители. Преобладава работническата класа, голям е броят и на имигрантите (12%), главно от Източна Европа и Южна Америка. Румънската общност е най-голяма (над 4 000 души).

По брой на население, Леганес е на 34-то място в Испания.

Спорт

Най-популярният спорт в града е футболът. Местният отбор КД Леганес, никога не е играл в Примера дивисион и има 11 участия във втора лига.

Карлос Састре, победителят в най-престижното колоездачно състезание в света Обиколката на Франция за 2008 е роден и израснал тук.

Интересни факти

  • В Леганес на 3 април 2004, при опит да бъдат арестувани, в тайна квартира се самовзривяват 5-ма терористи, заподозрени за Атентатите В Мадрид от 11 март 2004. При взрива загива и един полицай.
  • Леганес е свързан с Мадрид с една от линиите на Мадридското метро.
  • В Леганес има улица наречена AC/DC, в чест на прочутата австралийска рокгрупа, която посещава града за официалното откриване. Табелите на улицата често са ставали обект на кражби, преди кметството да реши да ги замести с надписи на самите сгради, вместо да ги сменя ежеседмично.
  • В Леганес се намира най-големият азиатски ресторант в Европа. /Уикипедия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>