Испания – Купата на Kраля (La Copa del Rey)

Купата на Краля е е ежегоден футболен турнир за испанските футболни отбори.

Провежда се е в чест на Краля на Испания (в случая — Хуан Карлос I) и пълното му наименование е (Copa de Su Majestad El Rey Don Juan Carlos I).

История

С годините турнирът е носил различни наименования. Първоначално е носил името „Купа на Общинския съвет в Мадрид“ (Copa del Ayuntamiento de Madrid ).

Между 1905 и 1932, той е известен като „Купа на Негово Величество Крал Алфонсо XIII“ (Copa de Su Majestad El Rey Alfonso XIII).

По време на Втората Испанска Република за кратко се нарича „Купа на президента на Републиката“ (Copa del Presidente de la República) или „Купа на Испания“ (Spanish Cup), а през годините на диктатурата на Франко е известен като „Купа на Негово Превъзходителство Генералисимост“ (Copa de Su Excelencia El Generalísimo or Copa del Generalísimo).

В турнира взимат участие отбори от горната и долните дивизии на Испания, които играят един срещу друг, но броят на клубовете които могат да участват е ограничен.

Първото издание на турнира датира о 1902 година след като Карлос Падрос, по-късно президент на ФК Мадрид, предлага футболен турнир в чест на коронацията на Алфонсо XIII.

Четири отбора са първите участници. Това са ФК Мадрид, Барселона, Еспаньол и Vizcaya. Vizcaya е първият носител на трофея, след победа във финала над Барселона с 3 – 1.

Спорове – През 1902 г. турнирът е спечелен от Биская (Byzcaya), отбор, съставен предимно от играчи на Атлетик Билбао.

През 1903 г. тези два клуба се сливат в един — Атлетик Билбао. В резултат на това победата на Атлетик Билбао се оспорва.

През 1902 г. Купата е изложена в музея на Атлетик , и клуба включва официално победата в своя списък със спечелени трофеи. Атлетик Билбао са обявени са победители и през 1904 г. след като техните опоненти Еспаньол не се явяват.

Статистика – Поради спора* от 1902 г., статистиката по отношение на победителите също се оспорва.

Барселона е печелила трофея 25 пъти, Атлетик Билбао е с 23 титли, но ако прибавят и спорната, се изравняват на върха с каталунците.

През цялата история на турнира е имало 12 действителни трофея. Купите са предоставени на клубовете, победители в надпреварата три пъти подред и на други, победители в пет отделни години.

По този начин, четири трофея са били постоянно присъдени на Барселона, три за Атлетик Билбао и една за Реал Мадрид.

Биская съхраняват първия трофей като първи победители, на Севиля е присъден „Купа на Негово Превъзходителство Генералисимуса“ през 1939 г., а на Атлетико Мадрид, победители в предходната година, е предоставен 11-тия трофей след смъртта на Франко.

Останалите трофеи до наши дни, представляват една купа, която е преходна и краси витрината на победителя по една година, до следващото издание на турнира.

Формат – Преди образуването на Примера Дивисион през 1928 г., са използвани различни формати, включително и разделение на клубовете по групи.

За разлика от английската ФА Къп, участието на отбори е ограничен. Само клубовете от Примера Дивисион, Сегунда А, около двадесет и три отбора от Сегунда Б, и Шампиона на Терсера Дивисион участват в надпреварата.

В ранната фаза на турнира победителят се излъчва в една среща, като домакин е отборът от по-ниска дивизия.

Кръговете от 1/32, 1/16, 1/4 финалите и полу-финалите се играят от по две срещи, при разменено домакинство.

Финалът се играе в една среща на неутрален терен. Победителя се изправя срещу Шампиона от Примера Дивисион в спор за Суперкупата на Испания, както и представя Испания в турнира за Купата на УЕФА в следващия сезон. /Уикипедия

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>