Куенка е един от най-забележителните градове в Испания

162480_1В района Кастилия-Ла Манча в Централна Испания река Уекар е издълбала дълбок пролом, докато прокрадва снагата си през Иберийския полуостров.

По дължината му има много малки градове и селца. От особено значение е средновековният Куенка, който се намира на мястото, на което друга река – Хукар, се слива с Уекар.

Част от списъка със световно наследство на ЮНЕСКО, Куенка е изключителен пример за средновековен град, построен по стръмните страни на склонове, спускащи се в дълбоките ждрела на двете реки.

Много къщи, наречени casas colgadas (висящи къщи) са надвиснали от самия край на скалите, което прави Куенка един от най-забележителните градове в Испания.

В миналото къщи от този вид се срещат често по източната граница на древния град, разположен близо до дерето на река Хукар. Днес обаче има само няколко от тях. От всички тези структури най-добре познатата е група от три постройки с дървени балкони, посочва Amusing Planet.

Трудно е да се определи възрастта на къщите, тъй като те са реновирани няколко пъти през цялата история, но има доказателство за тяхното съществуване още през 15 век. През вековете къщите са служили за много различни цели, използвани най-често като частни домове. Една от тях сега е ресторант, а друга – музей на изкуството.

ПРОФИТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>