КС на Испания реши, че членовете на партии нямат право на свободна воля

congreso1Конституционният съд на Испания реши, че правото на свободно изразяване на членовете на политически партии е ограничено от тяхната доброволна принадлежност към организацията, на която в резултат на това те дължат лоялност, съобщава вестник El Pais.

Източници от съда посочват, че това решение подкрепя решение на Върховния съд, отхвърлящо жалба на Сузана Перес-Алонсо, член на Социалистическата партия, която беше отстранена за 20 месеца, след като критикува решението за отмяна на първичните избори в партията за общинските избори в Овиедо, автономна област Астурия, през 2007 г.

Перес-Алонсо твърдеше, че правото ѝ на свободно изразяване е нарушено с отстраняването ѝ. Въпреки това Върховния съд отсъди, че тя е „превишила“ това си право, говорейки за решението на своята партия да отмени процеса по избор на кандидати в северния град, предаде Фокус.

Конституционният съд стига и по-далеч – политическите партии, или всяка друга организация, има право да санкционира членовете си, ако те нарушат правилата им, и поради това санкциите не могат да бъдат обжалвани.

РЕДАКТОР: ДЕСИСЛАВА ЛЮБОМИРОВА

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>