Кризата увеличи редиците на работохолиците

Кризата засили страховете от загуба на работното място и с това наду броя на работохолиците на трудовия пазар.

Тази тенденция засича ново проучване в икономически бедстваща Испания.

В момента частта на работохолиците в работната сила в Испания е 4,6%, а след малко повече от 3 години може да нарасне до 11,8%, гласи изследване на испански висши учебни заведения.

Тази тенденция може би се дължи не само на емоционални фактори при въпросните служители и работници, а и на натиска, на който ги подлага икономическата криза, обясняват експерти от Политехническия университет във Валенсия, университета “Хауме Първи” в Кастейо и Университета на Страната на баските.

Бруталната криза, в която живеем, насажда култура на страх да не се загуби работното място и така се появяват работохолици не поради емоционална неуравновесеност, а много повече заради икономическата ситуация, казва пред Ройтерс Лукас Ходар, директор на Института по обща математика в Политехническия университет във Валенсия.

През август безработните в Испания достигнаха 4 625 634 в условия на икономическа рецесия и мнозинството испанци споделят в редица анкети, че безработицата е една от най-големите им тревоги.

expert.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>