Кризата принуди испанците да пестят вода

images

Икономическата криза оказа сериозно влияние върху финансовото състояние на испанците, много от които загубиха бонуси, част от заплатата или дори работата си.

При тези обстоятелства жителите на пиренейското кралство започнаха да търсят начини за намаляване на разходите си – някои се отказаха от скъпи покупки, някои от почивката си на курорт. При това на практика цялото население на страната стана по-внимателно към потреблението на вода, информира ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Много от испанците и преди следяха много внимателно колко вода им е нужна и се стремяха да икономисват, но сега, според проучване на фондация “Ние сме водата”, с това се занимават 95 на сто от жителите на Испания. Те затварят крана, когато се отдалечат от мивката за минута или се насапунисват в банята. Най-често така правят испанците на възраст от 45 до 54 години и принадлежащите към средната класа, отбелязват експерти.

Доходите в Испания са на нива отпреди 10 години, социалното неравенство се увеличава, а все повече хора напускат страната. Това става ясно от нов доклад, представен от католическата благотворителна организация „Каритас”. Данните показват опустошителните последици от икономическата криза и мерките за икономии върху испанското общество, пише вестник „Ел Паис”, цитиран от “Фокус”.

През 2012 година покупателната способност на средностатистическия испански гражданин е била 18 500 евро, което е под нивото от 2002 година. „Жизненият стандарт спада много бързо”, казва Карлос Сусиас от Мрежата срещу бедността и социалното изключване в Испания. Той посочва, че през последните години ситуацията е станала „наистина жестока”. /dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>