Кризата отслабва хватката си върху испанската икономика

imagesНалице са първите оптимистични сигнали за икономическо възстановяване на испанската икономика. По всичко личи, че износът ще е двигател на растежа.
Мрачните краски на икономическата картина иначе са стряскащи. Безработицата е в размер на рекордния за страната и за ЕС 27%, като младежката безработица е още по-впечатляваща, като 56% е безработицата за лицата под 25-годишна възраст.

Износът на южноевропейската страна за 2012-а година възлиза на рекордните 223 млрд. евро. Очевидно е налице тотална промяна за испанското стопанство, след като повече от десетилетие икономическият растеж бе породен от вътрешното търсене, свързано най-вече с икономическия бум. В момента строителството остава ахилесовата пета.

Макар в далеч по-малък мащаб българската икономика претърпя подобна трансформация, като за разлика от Испания строителният бум продължи около 5 години, ако бе продължил двойно, какъвто е испанският случай, то рецесията в страната ни би била още по-дълбока.

Този коментар е изготвен със съдействието на ИП “Бул Тренд Брокеридж” ООД, www.bulltrend-bg.com / Дир

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>